Wat zijn microplastics?

Wat zijn microplastics?

0:06

Video

Fragment

Wat zijn microplastics?

Gepubliceerd: 21-12-2023

Laatste update: 02-05-2024

Als je plastic weggooit vergaat het bijna niet. In plaats daarvan valt het uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die je met het blote oog meestal niet kunt zien. Dat noem je microplastics.

Jacob de Boer is emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie.

Deskundige :  Jacob de Boer

Programma: Nieuwsuur (NOS)

Microplastics zijn niet groter dan vijf millimeter of een halve centimeter en vaak veel kleiner dan dat. Omdat ze zo klein zijn verspreiden ze zich makkelijk. Je vindt ze dan ook overal ter wereld. In de zee, op het strand, in de bergen en zelfs op de Noordpool. Ook in je huis vind je microplastics, legt toxicoloog Jacob de Boer uit in deze video.

Microplastics zitten dus in de lucht, zowel binnen als buiten. Je ademt ze in en op die manier kunnen ze in je lichaam terecht komen. Maar daarnaast zitten ze ook in je drinkwater en in voedsel, zoals vlees, vis, groenten en fruit. Die komen daar onder meer via plastic verpakkingen die afgeven. Microplastics verlaten je lichaam meestal weer via je ontlasting.

Hoe schadelijk microplastics zijn voor je gezondheid, is nog niet duidelijk. Dat wordt momenteel onderzocht. Wel is duidelijk dat microplastics schadelijk zijn voor de natuur.

Ook interessant om te weten