Longread
Wetenschap
Hoe kon plastic zo'n milieuprobleem worden?
... en je weet het
Wat is recyclen?
Een kapotte telefoon, gebroken vaas of tuinafval. Je gooit het misschien weg, maar dat is jammer.
Want sommige producten kunnen door het te recyclen een nieuw leven krijgen.
EenVandaag - AVROTROS
Denk bijvoorbeeld aan de modewereld.
EenVandaag AVROTROS
Het begint bij het maken van een product zoals een blikje cola of telefoon. In deze producten zitten kostbare grondstoffen zoals goud, zilver en metaal. Als je het product weggooit of na een tijdje vervangt voor een nieuwe, kunnen we die kostbare grondstoffen terugwinnen voor een nieuw product. Deze wordt weer verkocht en de kringloop herhaalt zich.
Door spullen te recyclen hoeven we geen nieuwe grondstoffen te winnen uit de natuur of te importeren uit het buitenland. Hierdoor putten we de aarde minder uit.
We kappen bijvoorbeeld minder bomen als we papier recyclen, en winnen minder aardolie uit de grond als we ons plastic recyclen.
Vroeger zamelden we ook afval gescheiden in. Toen kwam de schillenboer langs voor je groenteafval en oud brood om dit vervolgens aan vee te voeren.
Ook het glas en oud papier werd opgespaard en opgehaald, en je repareerde je eigen kleding voordat je nieuwe kocht.
We recyclen tegenwoordig steeds meer. In totaal recyclen we zo’n 1,7 ton afval per jaar. Zo'n 29 procent van al onze producten is gemaakt van gerecyclede spullen.
Met een ton papier recyclen besparen we 17 bomen, duizenden liters water en kan een huis vijf maanden van energie voorzien.
Dit zijn de voordelen van recyclen:
SchooltvNTR
Maar om grondstoffen te kunnen recyclen, is het noodzakelijk om je afval goed te scheiden in verschillende afvalcontainers of kliko's.
Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het namelijk niet gerecycled worden en belandt het alsnog in de verbrandingsoven.
Vervuild afval kunnen we niet meer recyclen. Zoals een gebruikte pizzadoos, omdat deze vervuild is met vet en etensresten.
Ook rietjes, plastic bestek, koffiepads en theezakjes kunnen we moeilijk recyclen tot een nieuw product.
Wat kan je allemaal wel recyclen?
Niet alle producten kunnen we eeuwig blijven recyclen. Van oud papier kunnen we bijvoorbeeld maar zo’n 7 keer opnieuw papier maken.
Glas kunnen we wel oneindig recyclen, als we het goed scheiden in de glasbak.
Wat is recyclen?