Hoe schadelijk is streamen voor het milieu?
Hoe schadelijk is streamen voor het milieu?
6:19Video
Hoe schadelijk is streamen voor het milieu?
Laatste update: 01-05-2024
Een avondje bingewatchen is misschien minder onschuldig dan het lijkt. Door ons streamgedrag komt er namelijk behoorlijk wat CO2 in de lucht. In deze video leggen we uit hoe streamen zorgt voor CO2-uitstoot en of je met een gerust hart nog een YouTube-video kunt streamen.
Redacteur: Niki Ipenburg
Steven Smit presenteert oa het wetenschapsprogramma Focus op NPO Radio 1, de podcasts Focus Wetenschap, Lezen in het Donker, Andere Tijden en is producer van Zimmerman in Space.
Met alles wat je op internet doet gebruik je data. Tijdens het scrollen op Instagram, het bingen van series, online meetings en de duizenden foto’s die staan opgeslagen in je cloud. De grote hoop data die je opvraagt staat opgeslagen op servers in grote datacenters. Die datacenters slurpen energie en zijn daardoor erg milieubelastend.
Veel van die datacenters gebruiken energie afkomstig van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en kolen. Daarbij komen veel broeikasgassen vrij, zoals CO2, die zorgen voor de opwarming van de aarde. Daarnaast is er veel water nodig om de servers in de datacenters te koelen, zodat ze niet overhit raken.
Door bewuster om te gaan met je data en je streamgedrag wat aan te passen kun je de CO2-uitstoot en het gebruik van water beperken. Ook datacenters zelf kunnen een steentje bijdragen. Naast groene energie kunnen datacenters investeren in energiezuinige technieken. Ook kunnen ze de warmte die vrijkomt van de servers hergebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen.
Meer weten over de opwarming van de aarde en de invloed van de mens op de natuur? Bekijk onze collectie.