Staat Nederland over een eeuw onder water?

Staat Nederland over een eeuw onder water?

6:36

Video

Explainer

Staat Nederland over een eeuw onder water?

Laatste update: 30-05-2024

Nederland staat bekend om zijn strijd tegen het water. Als we geen dijken hadden, zou meer dan de helft van ons land regelmatig onder water staan. Nu de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt, is het de vraag of we in de toekomst droge voeten houden. In deze video zie je waar dat van afhangt.

Redacteur: Manon Vonkeman

Steven Smit presenteert oa het wetenschapsprogramma Focus op NPO Radio 1, de podcasts Focus Wetenschap, Lezen in het Donker, Andere Tijden en is producer van Zimmerman in Space.

Presentator :  Steven Smit

Of delen van Nederland in de toekomst vaker overstromen of zelfs onder water komen te staan, hangt af van de snelheid waarmee de aarde opwarmt en hoe de natuur daarop reageert. Die voorspellingen worden gedaan met ingewikkelde klimaatmodellen, waar een grote onzekerheidsmarge op zit.

Neem bijvoorbeeld de zeespiegel. In gunstige scenario’s gaat het om een stijging van tientallen centimeters tot het jaar 2100. Maar in de meest extreme scenario’s is een stijging van 1,2 tot 2 meter ook niet uitgesloten. Naast de zeespiegelstijging zijn er nog meer factoren die beïnvloeden hoe hoog het water in de toekomst komt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid extreme buien, smeltwater in de rivieren en de bodemdaling in Nederland. 

Daarnaast maakt het natuurlijk uit hoeveel maatregelen Nederland zelf neemt om ons te beschermen tegen het water. Er zijn al veel maatregelen die helpen om het water tegen te houden, zoals de deltawerken, dijken en het verbreden van stranden. Maar uiteindelijk is vooral belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering te beperken. Want anders blijft het dweilen met de kraan open en krijgen wij straks natte voeten.

Meer weten over de opwarming van de aarde en de invloed van de mens op de natuur? Bekijk dan onze collectie

Ook interessant om te weten