
Serie
Samenleving
Bekijk de serie
Wat gebeurt er met je afval?
... en je weet het
Heeft het zin om afval te scheiden?
Glas in de glasbak, groente en fruit in de groenbak en plastic afval in een plastic container. We zijn steeds actiever bezig met het scheiden van ons afval.
Al is de juiste bak vinden soms nog lastig.
NieuwLicht, EO
Vroeger was dat wel anders. Toen gooiden we het meeste afval nog in één bak.
Sinds 1992 zijn er maar liefst 13 gescheiden afvalstromen, waaronder groen afval, metaal, pvc, papier, glas, restafval en textiel.
Hoe meer afval we scheiden, hoe minder nieuwe grondstoffen we hoeven te gebruiken.
Daardoor kappen we bijvoorbeeld minder bomen voor papier en winnen we minder aardolie voor plastic. Wat goed is voor het milieu.
Grondstoffen hergebruiken gaat zo.
Het Klokhuis, NTR
Van al ons huishoudelijk afval leveren we zo’n 60 procent gescheiden in. We zijn het beste in het scheiden van blik, batterijen, papier en glas.
Drinkpakken, apparaten en kleding scheiden we het minste.
De meeste Nederlanders scheiden sinds 2010 thuis hun plastic. Dat noemen we bronscheiding: we scheiden het afval voordat het wordt ingezameld.
Bij bronscheiding zijn we bewuster bezig met afval, maar het kost wel wat meer moeite om alles in de juiste bak te gooien.
Welk afval je van tevoren moet scheiden, verschilt per gemeente. Soms heb je aparte containers voor papier, gft, plastic en restafval.
Maar er zijn ook gemeentes waar je plastic en restafval in één bak gooit. Machines scheiden dan later het plastic uit het restafval, ook wel nascheiding genoemd.
Nascheiding werkt niet voor alle grondstoffen, zoals papier en GFT. Die moet je nog wel zelf scheiden. De rest doet de machine.
In Nederland produceren we per persoon zo’n 520 kg afval per jaar, wat Europees gezien erg hoog is.
Maar de hoeveelheid afval per inwoner zegt niet alles. Het is ook belangrijk wat we daarna met het afval doen. Nederland behoort namelijk wel tot de Europese landen waar het meeste afval wordt hergebruikt.
Hoeveel van ons afval recyclen we in Nederland?
Heeft het zin om afval te scheiden?