Wat gebeurt er als je rouwt?

Wat gebeurt er als je rouwt?

6:28

Wat gebeurt er als je rouwt?

Gepubliceerd: 25-02-2022

Laatste update: 14-06-2024

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het verlies van iemand die je dierbaar is. Het is een ingrijpende gebeurtenis die je leven totaal op z’n kop kan zetten. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, rouwen? Wat gebeurt er met je lichaam en hoelang duurt zo’n rouwproces?

Redacteur: Niki Ipenburg

Karim Amghar strijdt voor kansengelijkheid. Hij maakt zich hiervoor sterk als auteur, als programmamaker bij de NTR en als onderwijsprofessional en docent op het mbo. 

Presentator :  Karim Amghar

Het rouwproces dat volgt na een verlies is voor iedereen anders. Je kan je heel verdrietig en boos voelen, of het voelt zelfs alsof je je hele ondergrond kwijtraakt. Er komen veel emoties bij kijken, zoals eenzaamheid, somberheid en schuldgevoelens. Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress. Iemand verliezen kan namelijk enorm stressvol zijn.

Vaak willen mensen snel van de klachten, de pijn en het verdriet af zijn. Maar dit is lastig want voor rouw is geen handleiding en je kan er ook geen einddatum op plakken. Meestal vind je een eigen manier om ermee te leven. Maar het kan ook zo zijn dat de rouwklachten ervoor zorgen dat je na een jaar nog steeds niet goed kunt functioneren. Dit noemen we dan een ‘complexe rouwstoornis’. 

In het EO-programma Ik mis je praten Marleen Stelling en Arjan Lock op begraafplaatsen door heel Nederland met nabestaanden over het verlies van een dierbare. Hoe ga je verder, en wat biedt troost? Bekijk het programma hier. 

Ook interessant om te weten