Waarom is roken ongezond?

verpakking van sigaretten

Gepubliceerd: 19-02-2024

Laatste update: 26-02-2024

Van de volwassen Nederlanders rookt bijna 1 op de 5 wel eens. Hoe vaker en meer je rookt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Roken kan schade aan bijna al je organen veroorzaken. Dat komt door de schadelijke stoffen die in sigaretten zitten. Zo verdringt koolstofmonoxide de zuurstof in je bloed. Daardoor kan je last krijgen van kortademigheid en kan je conditie achteruit gaan. Ook bevatten sigaretten teer, een stof die longblaasjes stukmaakt. Dat het moeilijk is om te stoppen met roken, komt door de stof nicotine. Naast de verslavende werking, kan nicotine ook je hart, longen en nieren aantasten. In deze serie lees en bekijk je meer over de gevolgen van roken voor je gezondheid.

Waarom is roken ongezond?

1

Hoe schadelijk is roken?

De gezondheid van mensen die roken is gemiddeld slechter dan die van mensen die niet roken. Roken kan er onder andere voor zorgen dat je immuunsysteem achteruit gaat. Daardoor heb je bijvoorbeeld meer kans op infecties en ziektes. Ook is roken de grootste veroorzaker van longkanker en neemt het risico op veel andere soorten kanker toe. Maar naast deze schadelijke effecten, brengt roken nog meer gezondheidsrisico's met zich mee. Daarover lees en bekijk je meer in deze story.

Hoe schadelijk is roken?

2

Hoe slecht zijn e-sigaretten?

E-sigaretten, ook wel vapes genoemd, zijn minder schadelijk dan echte sigaretten, maar nog steeds ongezond. Bovendien is over de langetermijneffecten nog weinig bekend. E-sigaretten bevatten verschillende schadelijke stoffen. Zo kan er nicotine in zitten. Deze verslavende stof zit ook in echte sigaretten en is onder andere slecht voor je hart en longen. Maar ook als er geen nicotine in zit, is het niet gezond. Je ademt namelijk ook propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen in. Ook deze stoffen kunnen erg schadelijk zijn. In deze story ontdek je waarom.

e sigaretten zijn slecht

Hoe slecht zijn e-sigaretten?

3

Hoe veranderde het imago van de sigaret?

Iedereen weet tegenwoordig wel dat roken ongezond is. Maar vroeger was dat wel anders. Pas rond 1950 komen de eerste onderzoeken naar buiten die aantonen dat roken schadelijk voor je is. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar voor die tijd waren er zelfs artsen die roken aanraden aan hun patiënten. Ondanks alle onderzoeken over de schadelijkheid van roken, bleef de sigaret populair. Kijk hier hoe het imago van de sigaret is veranderd in een eeuw tijd.

sigaret_openingsafbeelding

Hoe veranderde het imago van de sigaret?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant om te weten