Waarom zou je een maagverkleining nemen?

Gepubliceerd: 23-08-2021

Laatste update: 25-04-2023

Ernstig overgewicht leidt tot verschillende gezondheidsrisico's en kan voor ernstige gevolgen zorgen. Ook veroorzaakt het vaak psychische problemen, zoals depressie en verlies aan zelfvertrouwen. Door het doen van een maagverkleinende operatie neemt de kans op gezondheidsrisico’s af, maar dit is zeker niet zonder risico’s. Welke soorten maagverkleiningen zijn er? Hoe kom je in aanmerking? En welke risico’s heeft een maagverkleining?

Redacteur: Niki Ipenburg

Waarom zou je een maagverkleining nemen?

1

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

Ongeveer 14% van de volwassen Nederlanders heeft ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Als je obesitas hebt kan dit grote effecten hebben op je lichaam en leiden tot psychische problemen. Zo verhoogt obesitas onder andere het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, verhoogde bloeddruk, slaapproblemen en verschillende soorten kanker. Vooral het overtollige buikvet verhoogt het risico op deze aandoeningen. Wat maakt buikvet zo schadelijk en hoe leidt dit tot een verhoogde kans op verschillende ziekten? Ontdek het in deze story.

een man met obesitas zit op een trap naar muziek te luisteren

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

2

Wat is een maagverkleining?

Door de stijging van het aantal mensen met ernstig overgewicht is ook de vraag naar maagverkleiningen de afgelopen jaren enorm toegenomen, vooral de gastric bypass is enorm populair. Jaarlijks doen ongeveer 12.000 mensen zo'n maagverkleinende ingreep. Als het je jarenlang niet lukt om af te vallen kan een maagverkleining je laatste hulpmiddel zijn. Door je maag te verkleinen zit je sneller vol en zal je minder eten. Welke maagverkleinende operaties er zijn en hoe dit precies leidt tot gewichtsverlies, zie je in deze story.

vrouw verliest na haag maagverkleining veel gewicht

Wat is een maagverkleining?

3

Wat zijn de risico's van een maagverkleining?

Een maagverkleining is een effectief middel tegen ernstig overgewicht, maar kent veel risico’s. Je moet dan ook aan strenge criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n operatie. Het is geen magische oplossing: je moet goed op je voeding blijven letten en voldoende bewegen. Welke complicaties kun je tijdens en na een maagverkleining oplopen en wegen deze risico's op tegen de voordelen? In deze story alles over de risico’s van maagverkleiningen.

vrouw is zo snel kilo's afgevallen dat haar broek niet meer past

Wat zijn de risico's van een maagverkleining?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Niki Ipenburg

Ook interessant om te weten