Wat zijn vaccinaties?

iemand wordt gevaccineerd

Gepubliceerd: 20-11-2020

Laatste update: 21-03-2024

Als kind hebben de meeste mensen een prikje gehad dat je voor de rest van je leven beschermt tegen nare ziektes. Het lijkt een wonder, maar dat is wat vaccinaties doen. In deze serie lees en bekijk je wat er in een vaccin zit, waarom het belangrijk is dat veel mensen zich laten vaccineren en hoe vaccins worden gemaakt en getest.

Redacteur: Paul Koster

Wat zijn vaccinaties?

1

Waarom vaccineren we?

De meeste baby's krijgen enkele weken na de geboorte een prik. Om ze een leven lang te beschermen tegen bepaalde ziektes. Door onderzoek en het Rijksvaccinatieprogramma komen veel besmettelijke ziektes in ons land al niet meer voor. Toch blijft onderzoek nodig, bijvoorbeeld als nieuwe ziektes ontstaan. Lees meer over de werking van vaccins in deze story.

een kind krijgt een vaccinatie

Waarom vaccineren we?

2

Hoe werkt een vaccin?

Een paar druppeltjes vloeistof zijn al genoeg voor een vaccin. Maar het gaat er natuurlijk om wat er in die vloeistof zit. De werkzame stoffen worden antigenen genoemd. Ze brengen een reactie in je lichaam op gang. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins om de juiste stof te maken. Die halen onderzoekers vaak uit de bouwstenen van het ziekmakende virus of bacterie zelf. Hoe die zoektocht en productie gaat, ontdek je hier.

vaccinatienaald

Hoe werkt een vaccin?

3

Hoe wordt een vaccin getest?

Voordat een vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen, moet bewezen zijn dat het werkt. En ook moet natuurlijk eerst duidelijk zijn dat het niet gevaarlijk voor je is. Daarom is de testfase van een vaccin zo belangrijk. Dit duurt vaak jaren, maar kan ook versneld gebeuren. Bij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus zijn wetenschappers over de hele wereld snel gaan testen. Wat zo'n test precies inhoudt en wie uiteindelijk toestemming geeft voor het gebruik van een nieuw vaccin, lees je hier.

ontwikkelen vaccin in lab

Hoe wordt een vaccin getest?

4

Hoe werkt een mRNA-vaccin?

Verschillende vaccins om je te beschermen tegen het coronavirus werken op basis van RNA-techniek, zoals de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Bij deze mRNA-vaccins wordt een code (instructie) in je lijf gespoten voor het maken van een klein stukje coronavirus. Het is eigenlijk een soort boodschappenlijstje met het recept voor het maken van spike-eiwitten. Op deze manier train je, zonder ziek te worden, je immuunsysteem. Hoe dit precies werkt en wat de verschillen zijn met klassieke vaccins ontdek je in de story.

mRNA-vaccin wordt ingespoten tegen coronavirus

Hoe werkt een mRNA-vaccin?

En je weet het!

Zo werken vaccinaties.

Een vaccinatie voorkomt dat je bepaalde ziektes krijgt. Dat komt door de antistoffen die erin zitten: stoffen die in je lichaam zorgen voor een reactie. Soms komen die stoffen uit de bacterie of het virus die de ziekte veroorzaken. Voordat mensen worden gevaccineerd, is er uitgebreid getest op werkzaamheid en veiligheid. 

auteur

Door Paul Koster

Ook interessant om te weten