Story
Wetenschap
Wat zijn zoönosen?
... en je weet het
Wat is vogelgriep?
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij wilde vogels (zoals zwanen en duiven) en pluimvee (zoals kippen en eenden).
Elk jaar slaat het weer om zich heen. Met als gevolg doodzieke vogels en volledige stallen die geruimd moeten worden.
EenVandaag - AVROTROS
Zo’n ruiming is een enorme emotionele en financiële klap.
De oorzaak van vogelgriep is een influenzavirus. Dit virus verspreidt zich via oogvocht, poep of de lucht. Ook kan een vogel besmet raken door besmet materiaal, zoals voer, kleding of schoenen.
Vogels worden niet altijd ernstig ziek van vogelgriep. Bij milde soorten zijn er meestal weinig of zelfs geen klachten. Deze soorten heten laagpathogene varianten. Deze komen het meest voor.
Toch worden vogels met een milde variant vaak wel geruimd.
Hij kan namelijk muteren naar een ernstige vorm: een hoogpathogene variant. Deze kan zich snel verspreiden. Vogels kunnen heel ziek worden of opeens doodgaan.
Tekenen van de vogelgriep zijn onder andere:
Sloomheid
Problemen met de ademhaling
Minder eieren leggen
Gezwollen kop
Kam en lellen kleuren blauw
Weinig geluid maken
Diarree
Atlas - NTR
Ook zoogdieren kunnen besmet raken met het vogelgriepvirus, zoals vossen, zeehonden, honden en katten. Vaak omdat ze een (dode) wilde vogel eten die besmet is.
In de Verenigde Staten zijn er zelfs koeien besmet geraakt.
Het virus springt tot nu toe niet van mens tot mens over. Wel kan je zelf besmet raken door een dier. Maar dit gebeurt weinig.
Het komt soms voor als iemand veel contact heeft met besmette dieren. Bijvoorbeeld bij werk in de stal. Vaak word je er niet zo ziek van.
Keuringsdienst van Waarde - KRO-NCRV
Om verspreiding van vogelgriep te voorkomen, kan de overheid maatregelen nemen. Zoals een vervoersverbod of een afscherm- en ophokplicht. Als blijkt dat vogels besmet zijn, grijpt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) snel in.
Keuringsdienst van Waarde - KRO-NCRV
Er gaan steeds meer stemmen op om vogels te vaccineren.
In 2023 heeft de Europese Unie (EU) regels aangepast die dit (onder voorwaarden) mogelijk maken. In Nederland lopen inmiddels de eerste proeven met vaccins buiten laboratoria.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Wat is vogelgriep?