Wat is Belang van Nederland (BVNL)?
Wat is Belang van Nederland (BVNL)?
Laatste update: 15-01-2024
Het is druk op de uiterst rechterzijde van het politieke spectrum met weer een nieuwe partij erbij: Belang van Nederland, een ‘ondernemerspartij bij uitstek’, geleid door de man die volgens Quote ruim 150 panden bezit: Wybren van Haga. Een controversieel politicus die al in harde aanvaring kwam met Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz en die de overheid ‘t liefst zo klein mogelijk ziet. In 2023 haalt de partij onvoldoende stemmen bij de TK-verkiezingen en verdwijnt het uit de Tweede Kamer.
Redacteur: Leonard Ornstein
In deze video legt NOS op 3 kort uit wat de belangrijkste standpunten zijn van BVNL en waar de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen (2023) voor staat:
Wie is Wybren van Haga?
Hij noemt zichzelf ‘een kabouter met autoriteitsproblemen’. De lijsttrekker van het Belang van Nederland is de man die in de Tweede Kamer het meest van vastgoed weet. Zakenman Van Haga ‘doet’ namelijk in huizen, en niet bepaald kleinschalig. Zijn bedrijf Sjopperdepop BV bezit volgens Quote rond de honderdvijftig panden in Amsterdam en Haarlem, zijn vermogen wordt op 30 miljoen euro geschat.
De altijd goedgeklede Van Haga (1967) studeerde electrotechniek aan de TU Delft en kreeg daarna een gevarieerde carrière. Hij was ingenieur voor Shell en werd ondernemer in zonnepanelen, in de zorg en ICT. Het was zijn ergernis over ‘de onbetrouwbaarheid en de bureaucratie van de overheid’ die Van Haga in de lokale politiek deed belanden. Kalm en welbespraakt, een tikje sarcastisch en zelfverzekerd houdt hij zijn betogen.
Als VVD-gemeenteraadslid begon hij in 2010 zijn politieke carrière, later volgde de Tweede Kamer. Hij is een politicus waar de controverse nooit ver weg is. De eerste affaire ontstond door de twee petten die hij op heeft, die van politicus en pandjesbaas. In 2017 liep een intern integriteitsonderzoek naar hem, omdat hij als verhuurder van panden niet had voldaan aan enkele huurregels. De integriteitscommissie van de VVD oordeelde dat hij niet ‘ernstig verwijtbaar’ had gehandeld, wel moest hij zijn ondernemerspet afzetten als hij politicus wilde blijven.
De SP-jongeren nomineerden Van Haga in 2019 als ‘Huisjesmelker van het Jaar.’ Er volgden meer incidenten, Van Haga werd achter het stuur op de snelweg aangehouden met een te hoog alcoholpercentage in zijn bloed. Ook bleek dat hij zich nog actief bezighield met zijn bedrijf Sjopperdepop, ondanks zijn belofte de leiding over te dragen. De VVD royeerde hem om die reden.
De politicus ging door als eenmansfractie, Groep Van Haga. Later sloot hij zich aan bij Forum voor Democratie, maar dat lidmaatschap was geen lang leven beschoren. De ondernemer startte zijn eigen partij: Het Belang van Nederland. Het is anno 2023 kortom druk op de rechterflank van de Tweede Kamer nieuwe partijen als JA21, Forum voor Democratie, BBB en dus ook BVNL.
Wat zijn de plannen van Belang van Nederland?
Een tweet leidde tot een scheuring binnen Forum voor Democratie en daarmee weer tot deze nieuwe partij, Belang van Nederland (BVNL). Maar eerst het begin: als een Tweede Kamerlid hoge aantallen voorkeursstemmen haalt, steeds meer in de media is en soms ook afwijkende standpunten inneemt ten opzichte van zijn of haar partijleider, dan is de kans groot dat zijn of haar positie binnen de ‘moederpartij’ uiteindelijk onhoudbaar wordt. Denk aan een politicus als Geert Wilders, die in 2004 uit de stapte om een eigen partij te beginnen, dat werd de PVV. Zoiets gebeurde ook bij Van Haga.
Het populaire Kamerlid Wybren van Haga behaalde voor FvD maar liefst 241.193 voorkeurstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 tegenover 245.323 voor lijsttrekker Baudet. In een tweet maakte Van Haga enkele maanden later op 13 mei 2021 zijn besluit bekend: wegens ‘een verschil van inzicht in de FvD-fractie over de manier waarop politiek bedreven wordt’, stapte hij uit de fractie, samen met zijn FvD-collega’s Hans Smolders en Olaf Ephraim. Groep Van Haga werd geboren, uitgangspunt bleef het oorspronkelijke partijprogramma van FvD. De naam veranderde nog een keer en werd Belang van Nederland (BVNL) op 2 juli 2021.
De gloednieuwe partij is ‘een ondernemerspartij bij uitstek’, niet zo gek als je bedenkt dat Wybren van Haga ondernemer in binnen- en buitenland is geweest. De overheid moet zich bijzonder weinig bemoeien met ondernemers en met de samenleving, vindt de partij. ‘BVNL is voor een bedrijfsmatige benadering van vraagstukken zoals immigratie, de energietransitie en het klimaat.’ Het MKB moeten we koesteren, want ‘dat is de banenmotor van Nederland.’
De partij heeft standpunten die als zeer rechts kunnen worden gekenschetst, zoals op het gebied van vluchtelingen: het Vluchtelingenverdrag moet worden opgezegd en Van Haga vindt ook dat er ‘een totale migratiestop’ moet worden ingevoerd. De partij vindt dat migranten in de eigen regio moeten worden opgevangen, dus niet in Nederland.
Opwarming van de aarde, stikstofcrisis? Bestaat niet in de ogen van BVNL. Ze willen niet dat ‘boeren van hun eigen land gejaagd worden voor een stikstofcrisis die niet bestaat’. De partij is fel tegen een CO2-budget, een vlieg- en vleestaks en de Klimaatwet moet worden teruggedraaid. De juridische stikstofbelemmeringen moeten uit de weg geruimd worden om de toekomst van het platteland en de voedselzekerheid veilig te stellen. Geen uitkoping meer van boeren en onteigening van landbouwgronden.
Veel Groningers zullen de wenkbrauwen fronsen als ze het standpunt lezen over gaswinning. De partij is vóór gaswinning in Groningen, met het voorbehoud dat het wel op een veilige manier moet gebeuren en dat de Groningers moeten worden gecompenseerd. Verrassend punt van BVNL is hun museum-standpunt: 'Kunst moet tentoongesteld worden en niet worden verstopt in stoffige depots. Als iets het niet waard is om te laten zien, dan is het tijd voor een museum om er afscheid van te nemen.’
Een standpunt die zij zelf omschrijven als ‘cultureel conservatief’ gaat over ons volkslied: kinderen moeten op school weer het Wilhelmus uit hun hoofd leren in het belang van onze nationale identeit. Progressief is hun standpunt op het gebied van softdrugs te noemen, want zij pleiten voor legalisering van softdrugs. En vooruitgang schuwt de partij niet: ‘Wij omarmen technologische vooruitgang en zijn ruimdenkend met betrekking tot de medisch-ethische dossiers.’ Rechts-progressief zijn ze eveneens. “Wij omarmen homorechten en vrouwenrechten”, verzekert Van Haga. In hun corona-standpunt echoot FvD nog door: ze zijn ‘mordicus’ tegen de QR-code en spreken van ‘het discriminatoire coronabeleid’, want het vragen om een vaccinatie- en/of testbewijs tast de lichamelijke integriteit van een persoon aan.
Tenslotte heeft de partij het niet erg op de woke-beweging: BVNL verzet zich tegen ‘de doorgeslagen diversiteitscultus en de steeds verdergaande cancelcultuur. Voor BVNL is discriminatie geen obsessie. Er is plaats voor elke minderheid, maar we hoeven niet met minderheden te dwepen.’
Wat zijn de toekomstdromen van Belang van Nederland?
Waar ook linkse collega’s bij de PvdA, GroenLinks en de SP van dromen, dat staat ook Van Haga & Co voor ogen: een brede volkspartij worden. In de BVNL-droom komen daarin waarden als gezond verstand, soevereiniteit en vrijheid voor.
Voor vrij nieuwe partijen als BBB, Volt, JA21 en ook BVNL zijn de Provinciale Statenverkiezingen 2023 een lakmoesproef: hebben zij bestaansrecht in de provincies? Hoe gaan ze het daar doen? Zelfverzekerd en vol vertrouwen ziet BVNL de Provinciale Statenverkiezing tegemoet. ‘Het gaat als een dolle!’, campaigned Van Haga in een interview met De Dagelijkse Standaard. De partij heeft al meer dan 6000 leden, er staat een ‘enthousiast campagneteam’ klaar en de kieslijsten met de lijsttrekkers zijn ingediend. In alle twaalf provincies doet BVNL mee. “Dus we zijn er klaar voor om in maart een mooie score neer te zetten!”, aldus Van Haga. Politieke samenwerking is er al. In de Tweede Kamer werkt BVNL op verschillende thema’s samen met de SGP, BBB, JA21 en ook met FvD, maar de laatste tijd met die laatste partij wat minder.
Tussen Van Haga, collega-politici en de ministers uit het kabinet Rutte-IV kan het soms knallen. Zo kwam de politicus in aanvaring met minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Zij beschuldigde in een lezing die zij eind 2022 gaf Van Haga van ondermijning van de rechtsstaat. In niet mis te verstane bewoordingen gaf Yeşilgöz af op rechts-populistische partijen die nepnieuws en complottheorieën verspreiden die ophef en aandacht genereren. Met als doel: naamsbekendheid, likes, aanzien, invloed, geld en stemmen. “De onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen.”
De minister noemde het ‘een verdienmodel voor partijen als Groep Van Haga en Forum voor Democratie die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben'. Van Haga was woedend en eiste excuses. Van Haga: “Toen minister Dilan Yeşilgöz ons onwelriekende reuzel noemde toen wist ik dat de uitsluiting door de zittende macht was begonnen. Aan de ene kant kun je dit zien als een compliment, maar aan de andere kant is dit heel vervelend.”
Belang van Nederland verdwijnt in 2023 uit de Tweede Kamer omdat het bij de TK-verkiezingen onvoldoende stemmen haalt voor een zetel.
In het kort
Het Belang van Nederland (BVNL) is een relatief nieuwe partij op rechts.
Oprichter Wybren van Haga heeft voor hij de politiek in ging veel banen in het bedrijfsleven gehad. Ook was hij succesvol ondernemer in binnen- en buitenland.
Wybren van Haga is Tweede Kamerlid geweest voor de VVD en Forum voor Democratie. Hij is uit de VVD gezet, en stapte zelf uit FvD.
De overheid moet zich weinig bemoeien met ondernemers en met de samenleving, vindt de partij. Ze zijn op sommige thema's conservatief, op andere onderwerpen juist progressief.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 weet Belang van Nederland te weinig stemmen te halen voor een zetel en keert het niet terug in de Tweede Kamer.
En je weet het!
Anderen het laten weten?