Wat is Volt?

Laurens Dassen van Volt

Wat is Volt?

Laatste update: 09-12-2023

Het enthousiasme en idealisme straalde af van de nieuwelingen van Volt. Gündogan en Laurens Dassen vielen op met hun uitgesproken pro-Europese standpunten, hun klimaatvoorstellen en niet te vergeten die sliert enthousiaste, jonge campagnevoerders. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalt de partij drie zetels. In 2022 beschuldigen meerdere melders Gündogan van grensoverschrijdend gedrag, wat leidt tot onrust binnen de partij en veel negatieve publiciteit.

Redacteur: Leonard Ornstein

In deze video legt NOS op 3 kort uit wat de belangrijkste standpunten zijn van Volt en waar de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen (2023) voor staat:

Wil je ook weten waar de andere politieke partijen voor staan? Bekijk dan hier de hele video. 

Hoe ontstaat Volt?

Er waren eens een Française, een Italiaan, een Duitser en de Brexit. Het is de zomer van 2017, het referendum over de Brexit is gehouden en Groot-Brittannië is bezig zich af te scheiden van de Europese Unie. Als tegenreactie besluiten Colombe Cahen-Salvador, Andrea Venzon en Damian Boeselager om een pan-Europese politieke partij op te richten: “Om samen een geluid te bieden tegen de recente ontwikkelingen en op te staan voor een nieuwe progressieve energie binnen Europa”. Volt is de Nederlandse tak hiervan.

oprichting van de Nederlandse tak van Volt
Presentatie van de Nederlandse tak van de pan-Europese politieke partij Volt.
 © ANP

In 2018 wordt de vereniging Volt Nederland opgericht, dat deel uitmaakt van de Europese beweging Volt Europa. Het spreekt Laurens Dassen aan, die eerste ‘pan-Europese partij’, opgericht door jongeren. De huidige lijsttrekker van Volt was bedrijfskundige en werkte bij ABN-AMRO, maar hij “begon zich zorgen te maken over zaken in de wereld”, en wordt als penningmeester voor Volt politiek actief. Dassen laat een pro-Europees geluid horen en vindt dat er voor veel oplossingen ‘over de grenzen heen’ gekeken moet worden.

We moeten ervoor zorgen dat binnen de Nederlandse politiek Europa vaker als een oplossing wordt gezien.

Laurens Dassen

Het lukt de partij in 2019 niet om een zetel te behalen in het Europees Parlement, maar in 2021 komt de politieke macht er wél: Volt komt met drie zetels in de Tweede Kamer. De nieuwkomers kunnen op veel positieve aandacht rekenen. De jonge, enthousiaste campagnevoerders vallen op met hun paarse vlaggen met de Europese sterren en hun duidelijke leus: vernieuwend, duurzaam en Europees.

Dassen vormt met zijn bedachtzame en kalme manier van politiek bedrijven een mooi tegenwicht voor de pittige, assertieve politieke stijl van de nummer 2, Nilüfer Gündogan. Tot in februari 2022 de bom barst en Gündogan zich volgens dertien melders binnen de partij schuldig zou hebben gemaakt aan intimidatie, handtastelijkheden en het maken van andere seksuele avances. De driekoppige fractie wordt een tweekoppige fractie, nadat Dassen en het andere Volt-Kamerlid, Marieke Koekkoek, Gündogan na de meldingen van grensoverschrijdend gedrag uit de fractie zetten. 

Gündogan spant een kort geding aan en krijgt daarin gelijk: ze had niet geschorst en uit de fractie gezet mogen worden, ze had de kans op wederhoor moeten krijgen en ze had recht op een schadevergoeding.

Nog maar net in de Tweede Kamer en de partij krijgt het zwaar te verduren. Dassen over die periode in NRC: “We waren een jonge partij en stonden op onze grondvesten te schudden. Wij hadden geen partijbonzen die zoiets eerder hebben meegemaakt en konden zeggen: hou vol, dit hoort erbij.” De partijleider vindt het moeilijk, de interne strijd die in het volle licht van de media en in de rechtszaal wordt uitgevochten. “Ik kreeg van binnen en buiten de partij te horen dat ik ook allerlei andere dingen verkeerd had aangepakt, of te laat. Ik had het gevoel dat alles waar ik voor stond in twijfel werd getrokken."

kort geding rondom Volt
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan en advocaat Carry Knoops voor aanvang van het kort geding van Gundogan tegen de Tweede Kamerfractie van Volt.
 © ANP

Later vernietigt het Amsterdamse gerechtshof het oordeel uit het kort geding en krijgt Volt gelijk. Na een onrustige periode is de rust weergekeerd. Volt blijft over met twee zetels, Gündogan gaat verder als Lid Gündogan in de Tweede Kamer. 

Volt is ook lokaal van de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 doet de partij in tien gemeenten mee. De Volters (zoals ze zichzelf noemen) behalen overal zetels.

Volt op campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen
Volt voert campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.
 © ANP

Wat zijn de plannen van Volt?

De partij doet in 2023 voor het eerst mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dit doen ze redelijk succesvol want naar verwachting winnen ze hierdoor twee zetels in de Eerste Kamer. In de campagnevideo druipt de urgentie ervan af: een man staat tot zijn knieën in het water, het bord ‘klimaat’ in de handen. De potentiële kiezers worden aangesproken als ‘Generatie Volt’. Ze lijken te mikken op jonge kiezers. Een jongen in een leeg kantoorgebouw houdt het bord ‘hier wonen’ omhoog. Het gaat over delen en hergebruik, een fiets wordt gerepareerd, een betere treinverbinding met Europa, duurzame landbouw. Luisteren naar alle generaties en investeren in jonge mensen, is de verkiezingskreet. Een optimistisch filmpje, ondanks het klimaat-statement in het wassende water. Niet voor niets is er ook een bord waarop staat: ‘Er kan zoveel’.

Fractievoorzitter Laurens Dassen over de zichtbaarheid van Volt bij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Een snufje GroenLinks, een dosis D66, en wat gram eigen Volt-plannen. Ze zijn progressief-medisch bij ethische kwesties en ze zijn over het algemeen te omschrijven als genuanceerd en sociaal-liberaal. Verandering kan zeker ook van onderaf komen door betrokken burgers die maatschappelijke initiatieven nemen, of het nu gaat om klimaat, transparantie of een humaan vluchtelingenbeleid. 

Marieke Koekkoek tijdens een debat in de Tweede Kamer
Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek tijdens een debat voorafgaand aan de allereerste top van de Europese politieke gemeenschap en de informele Europese Raad.
 © ANP

Democratie en hoe dat het beste ingevuld moet worden, is een belangrijk agendapunt. Opvallend thema uit de Volt-ideologie is het burgerforum. “Samen bedenken, samen beslissen.” Zo wil Volt dat in Utrecht een gelote groep inwoners met elkaar moet beslissen waar windmolens en kleine centrales komen in de provincie. Niet het provinciebestuur, maar dit burgerforum - dat een afspiegeling van de samenleving moet zijn – beslist het. Want, stelt Volt, een burgerforum zorgt voor draagvlak.

Waar de partij ook tegen wil optreden, zijn ‘dubbele politieke petten’, politici die én landelijk én lokaal of op provinciaal niveau actief zijn. Dat kan leiden tot belangenverstrengeling dus pleit Volt voor een wettelijk verbod op het stapelen van politieke functies.

Dassen ziet het eerste politieke jaar van Volt als een ‘jaar van vallen en opstaan’, zo zei hij in NRC. En hij schermde met dit citaat, ‘Van Churchill volgens mij’: 'Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts’. Ik dacht: dát is mooi.”

Laurens Dassen van Volt bij een debat in de Tweede Kamer
Laurens Dassen tijdens een debat in de Tweede Kamer.
 © ANP

Hoe internationaal is Volt?

Volt zit in veel landen en is een Europese beweging. Of, zoals zij het omschrijven: zij zijn een pan-Europese politieke partij met roots door heel Europa. Het Nederlandse verkiezingsprogramma is gebaseerd op het Europese verkiezingsprogramma van Volt. Hun agenda is simpel gezegd: meer Europese samenwerking om maatschappelijke problemen op te lossen. Volt heeft in Europa 20.000 leden en de Volt-beweging is actief in 30 landen. Zeventig procent van de leden is nooit lid geweest van een politieke partij, zegt Amos de Jong (Volt-lijsttrekker van de provincie Utrecht) in De Gelderlander.

Potentiële kiezers zijn niet alleen mensen die eerder VVD, GroenLinks of D66 stemden, volgens De Jong, maar ook mensen "die eerder niet zo geïnteresseerd waren in de politiek". Ze hopen dus eveneens te putten uit een nieuwe groep kiezers. Partijen die zeer kritisch zijn op ‘Europa’ - zoals de PVV en FvD - gaan regelmatig de strijd aan met Dassen en de zijnen.

Laurens Dassen beargumenteert bij Nieuwsuur voor een daadkrachtig Europa nodig hebben: "We moeten als Europa, in een wereld die zo aan het veranderen is, elkaar heel stevig vasthouden."

Dat Volt een partij is met en voor jonge mensen is ook te merken aan hun ideeën en moties. Volt zorgde er samen met D66 voor dat Amsterdamse ambtenaren geen TikTok meer op hun werktelefoons mogen hebben vanwege de kans op spionage vanuit China. Volt-politici pleiten voor een ministerie van digitale zaken, het collegegeld moet weer worden vervangen door de basisbeurs, klimaatneutraliteit in 2040 en zzp’ers moeten een betere positie krijgen.

Omdat de beweging in zoveel landen actief is, is er altijd wel ergens in Europa een verkiezing waar Volt aan meedoet. Het is Volt gelukt om naast Nederland op nationaal niveau in Europa zetels te veroveren: ook de parlementen van Denemarken en Bulgarije hebben nu Volt-fracties. En Volters leven enorm mee met Oekraïne, land in oorlog na de inval van Poetin in Oekraïne in februari 2022. Op de website van Volt is een speciale pagina aangemaakt voor Oekraïne, waarin wordt opgeroepen om vluchtelingen in huis op te nemen en om te doneren via Giro555. Europa moet achter Oekraïne staan, luidt de onomwonden boodschap: "De soevereiniteit van Oekraïne is niet onderhandelbaar en we zullen altijd achter onze broeders en zusters in Oekraïne staan."

pro-Europese beweging Volt
 © AFP

In het kort

  • In 2018 werd de vereniging Volt Nederland opgericht, dat deel uitmaakt van de Europese beweging Volt Europa. Na de verkiezingen van 2021 komt de partij met drie zetels in de Tweede Kamer. Door de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 winnen ze waarschijnlijk 2 zetels in de Eerste Kamer.

  • In 2022 beschuldigen verschillende melders Nilüfer Gündogan van grensoverschrijdend gedrag. Er volgt een onrustige periode die leidt tot beschuldigingen over en weer en veel negatieve publiciteit. Volt blijft over met twee zetels in de Tweede Kamer en Gündogan gaat verder als zelfstandige fractie.

  • De partij is progressief-medisch bij ethische kwesties en is over het algemeen te omschrijven als genuanceerd en sociaal-liberaal.

  • Volt heeft in Europa 20.000 leden en de Volt-beweging is actief in 30 landen. Het Nederlandse verkiezingsprogramma is gebaseerd op het Europese verkiezingsprogramma. In 2023 haalt Volt twee zetels in de Tweede Kamer.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Leonard Ornstein

Ook interessant om te weten