Waarom smaakt eten in een vliegtuig anders?

Video

Explainer

Waarom smaakt eten in een vliegtuig anders?

Laatste update: 06-09-2024

Kleffe broodjes met zweetkaas of droge kip met rijst: veel mensen vinden vliegtuigmaaltijden niet lekker. Dat komt niet omdat de kok niet goed kan koken. Maar omdat je minder proeft als je hoog in de lucht in het vliegtuig zit.

Redacteur: Amber Verheijen

Eline Krak studeerde journalistiek aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze content specialist bij de NTR. 

Presentator :  Eline Krak

Op grote hoogte zijn de luchtdruk en de luchtvochtigheid heel laag. Mede daardoor is de lucht in een vliegtuig ook heel droog. Je smaakpapillen werken om die reden minder goed. Smaakpapillen zitten onder andere op je tong. Bij alle smaken van je eten of drinken sturen ze een signaal naar je hersenen. Zo weten je hersenen bijvoorbeeld dat chips zout smaakt en snoep zoet. Maar de droge lucht zorgt ervoor dat de smaakpapillen minder sterk reageren en dus minder snel een seintje sturen naar je hersenen. Daardoor proef je gemiddeld zo’n 20% minder zoet en zout.

Maar proeven doe je niet alleen met je smaakpapillen. Zo gaat het ook om kleur, textuur, omgeving en vooral: geur. Geur bepaalt zelfs voor ongeveer 80% hoe iets smaakt. Die geuren ruik je niet alleen voordat je iets eet. Als je kauwt komen er ook stoffen vrij die via je mond naar je neusholte gaan. Via je neusslijmvlies worden deze signalen naar je hersenen gestuurd. Maar door de lage luchtdruk en droge omgeving in het vliegtuig werken ook deze signalen minder goed. Daardoor smaakt eten in het vliegtuig dus anders dan op de grond.

Meer weten over smaak? Bekijk dan hier onze serie over waarom smaken verschillen.

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten