Waarom zit er alcohol in alcoholvrij bier?

Video

Explainer

Waarom zit er alcohol in alcoholvrij bier?

Laatste update: 09-09-2024

In het alcoholvrije biertje dat je bestelt op het terras zit toch een beetje alcohol. Dit komt omdat er tijdens het brouwproces bij het fermenteren altijd wel wat alcohol vrijkomt. Maar het brouwproces wordt zo aangepast dat dit minder alcohol is dan in normaal bier.

Redacteur: Eline Krak

Eline Krak studeerde journalistiek aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze content specialist bij de NTR. 

Presentator :  Eline Krak

Alcoholvrij bier en bier mét alcohol worden op vergelijkbare manieren gebrouwen. Namelijk met water, mout, hop en gist. Dit brouwsel wordt vervolgens gefermenteerd. Fermenteren is een proces waarin de bacteriën in eten veranderen, zo worden koolhydraten bijvoorbeeld omgezet in zuren of alcohol. 

De gist zet tijdens dit fermenteren de suikers in de mout om in alcohol. Door dit proces zit er ongeveer 5% alcohol in een normaal pilsje en krijgt het die typische biersmaak.

Dit alcoholpercentage kan je omlaag krijgen. Bijvoorbeeld door gist te gebruiken dat bijna geen alcohol produceert of door korter te fermenteren, zodat er minder alcohol ontstaat. Maar er komt altijd wel een beetje alcohol vrij door het natuurlijke gistingsproces.

Een alcoholvrij biertje bevat maximaal 0,1% alcohol. Dit is toegestaan volgens de Nederlandse wet. Hier zal je niet dronken van worden. Want er zit ook ongeveer 0,1% alcohol in een overrijpe banaan.

Ook interessant om te weten