Hoe komt het dat smaken verschillen?

Gepubliceerd: 5-4-2022

Laatste update: 08-03-2024

De een vindt koriander naar zeep smaken, terwijl de ander het heerlijk vindt om ermee te koken. En terwijl sommige mensen gek zijn op spruitjes of broccoli, moeten veel kinderen er niet aan denken om ook maar een hap van die groenten te eten. Wat je wel en niet lust wordt voor een deel bepaald door je genen, maar is ook voor een groot deel aangeleerd. Wist je bijvoorbeeld dat je eigenlijk alles kan leren eten? In deze serie ontdek je hoe het smaakzintuig werkt, hoe je je smaakpapillen traint en wat er gebeurt als je niet meer goed kunt proeven.

Redacteur: Manon Vonkeman

Hoe komt het dat smaken verschillen?

1

Hoe werkt smaak?

De smaakstoffen uit je eten komen terecht op de smaakpapillen op je tong. Daarin zitten kleine receptoren, die seintjes over de smaak naar je hersenen sturen. Je tong proeft vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Umami is Japans voor ‘heerlijk’ en staat ook wel bekend als een hartige smaak. Maar smaak is nog veel meer dan deze basissmaken. Wat nog meer een rol speelt bij smaakbeleving, ontdek je in deze story.

een vrouw proeft haar eten

Hoe werkt smaak?

2

Hoe kan je iets leren eten?

Niet iedereen vindt hetzelfde lekker. Dat heeft deels te maken met biologische verschillen tussen mensen. Door je genen is de een gevoeliger voor bepaalde smaken dan een ander. Maar ook je ervaringen en achtergrond spelen een grote rol. Je smaak blijft zich je hele leven dan ook ontwikkelen. In deze story ontdek je hoe vaak je iets moet proeven voor je het lust.

vrouw proeft van haar eten

Hoe kan je iets leren eten?

3

Hoe ontstaat reuk- en smaakverlies?

Pas als je niet meer goed ruikt of proeft, heb je door hoeveel je deze zintuigen eigenlijk gebruikt. Honderdduizenden Nederlanders hebben last van een reuk- of smaakstoornis. Reuk- of smaakverlies kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen proeven of ruiken helemaal niet meer, terwijl voor anderen smaken en geuren opeens totaal anders zijn. Ontdek in deze story meer over de oorzaken van reuk- en smaakverlies en de impact hiervan op je leven.

iemand kan niet meer goed ruiken

Hoe ontstaat reuk- en smaakverlies?

4

Wat doet pittig eten met je lichaam?

Als je pittig eet kan dit een branderig gevoel in je mond geven. Dit ontstaat door het stofje capsaïcine in chilipepers. Capsaïcine activeert de hittereceporen op je tong en stuurt pijnprikkels naar je hersenen, waardoor je lichaam denkt dat je oververhit bent. Ontdek in deze story waarom sommigen beter tegen pittig eten kunnen en waarom pittig eten in warme landen zo populair is.

Wat doet pittig eten met je lichaam?

En je weet het!

Smaken verschillen.

Dat komt deels omdat we bij onze geboorte al bepaalde smaakvoorkeuren hebben. Maar het komt ook omdat je een groot deel van je smaak ontwikkelt tijdens je leven. Wat je lekker vindt, hangt er bijvoorbeeld van af hoe vaak je iets hebt gegeten en welke emoties en herinneringen een gerecht oproept. Daarom is smaak voor iedereen anders.

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant

om te weten