Wat is een zwart gat?

Wat is een zwart gat?

1:52

Video

Fragment

Wat is een zwart gat?

Gepubliceerd: 01-02-2024

Laatste update: 15-05-2024

Het is een van de vele bijzondere verschijnselen van het heelal: zwarte gaten. Een zwart gat is een plek in de ruimte die uit zoveel samengedrukte massa bestaat, dat het van alles opslokt en niks eruit kan ontsnappen.

Heino Falcke is hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij staat onder andere bekend om zijn baanbrekende onderzoek naar zwarte gaten.

Deskundige :  Heino Falcke

Programma: De Vooravond (BNNVARA)

Een zwart gat is een plek in de ruimte waar heel veel massa samengepakt zit. Dat zorgt ervoor dat de ruimte eromheen vervormt. Hoe meer massa iets heeft, hoe meer de ruimte vervormt. Daardoor trekt een zwart gat heel veel dingen naar zich toe. Zoals stofdeeltjes, meteorieten en soms zelfs hele planeten. Als iets te dicht in de buurt komt, slokt het zwarte gat het op. Zelfs licht kan er niet uit ontsnappen, terwijl niets sneller is dan licht.

Vergelijk het met een afvoerputje. Als een knikker daar vlak langs rolt, verdwijnt die in het putje. Maar als je de knikker er snel en met een ruime bocht omheen gooit, dan haalt die de andere kant van de wasbak. Zo werkt dat ook met een zwart gat. En als een zwart gat iets eenmaal heeft opgeslokt, kan het er niet meer uit komen. 

In onze collectie ontdek je meer over het heelal. Of bekijk het hele fragment over zwarte gaten van de Vooravond hier.

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten