Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

6:31

Video

Explainer

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Laatste update: 01-05-2024

Vegaspekjes, bietenburgers of vegetarische rookworsten: de schappen liggen er vol mee. Goed voor het dierenwelzijn en milieu, zou je zeggen. Toch zijn niet alle vleesvervangers even duurzaam...

Redacteur: Niki Ipenburg

Karim Amghar strijdt voor kansengelijkheid. Hij maakt zich hiervoor sterk als auteur, als programmamaker bij de NTR en als onderwijsprofessional en docent op het mbo. 

Presentator :  Karim Amghar

Over het algemeen is het milieuvriendelijker om voor vleesvervanger te kiezen dan voor vlees. Maar er zijn wel vleesvervangers die bijna net zo milieubelastend zijn als een varkenslapje of kippetje. Dit heeft te maken met de ingrediënten en het productieproces van de vleesvervanger. Vooral vleesvervangers op basis van dierlijke ingrediënten, van bijvoorbeeld kaas, melk of kippenei-eiwit, kunnen milieubelastend zijn. 

Neem bijvoorbeeld een Valess-schnitzel op basis van kaas. Voor het verkrijgen van de kaas is heel wat CO2 en methaangas uitgestoten. Hierdoor is een Velass erg milieubelastend. Het is milieuvriendelijker om te kiezen voor plantaardige vleesvervangers, zoals vleesvervangers op basis van tempé, schimmels of zeewier. 

Wil je ook weten hoe gezond vleesvervangers eigenlijk zijn? Ontdek het hier.

Ook interessant om te weten