Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen?
Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen?
Video
Laatste update: 19-03-2025
Iedereen slaapt weleens slecht. Maar als het vaak gebeurt, kan je spreken van slaapproblemen. Veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen zijn een gebrek aan beweging en ontspanning. Hier ontdek je hoe dat zit.
Tamara de Weijer is huisarts en gespecialiseerd in voeding.
Programma: Gezond of gelul? (BNNVARA)
Een veelvoorkomende oorzaak van slecht slapen is te weinig beweging overdag. Zo zitten we gemiddeld zo'n 9 uur per dag. Door onvoldoende beweging is je lichaam niet moe genoeg en lig je 's nachts naar het plafond te staren. Naast te weinig beweging zijn er meer factoren die je slaapritme kunnen verstoren. Zoals te veel licht in de avond, overdag slapen of steeds op verschillende tijden gaan slapen.
Daarnaast speelt te veel stress en te weinig ontspanning vaak een rol. Veel mensen nemen niet echt rust. Je brein krijgt daardoor heel veel prikkels te verduren, maar heeft geen tijd om deze in alle rust te verwerken. Oftewel: we weten het gaspedaal goed te vinden, maar het rempedaal niet. Daardoor is ons hoofd ’s avonds nog te actief om in slaap te vallen.
Ook de druk om goed te slapen neemt toe. Overal krijgen we tips om onze slaap perfect te maken. Maar je kan je lichaam niet dwingen om in slaap te vallen. Niet elke nacht hoeft perfect te zijn en dat is helemaal normaal. Juist als je heel erg bezig bent met ‘perfect slapen’ kan dat voor extra stress zorgen, waardoor slapen nóg moeilijker wordt.
Als je minstens 2 keer per week slecht slaapt en daar overdag last van hebt, spreek je van slaapproblemen. Dat leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar kan allerlei klachten veroorzaken. Welke klachten een slaaptekort kan veroorzaken en hoeveel uur slaap je nodig hebt, lees en bekijk je in deze reeks verhalen over slaap.
We slapen steeds minder en slechter - tenminste, dat denken we. 1 op de 4 jongeren heeft slaapproblemen. Maar komt dat door echte klachten of doordat onze slaaptrackers ons dat vertellen? Dat en meer zie je in de hele aflevering van het programma 'Gezond of gelul?' van omroep BNNVARA.