Laatste update: 04-11-2024
Waar de een 's nachts lekker doorslaapt, ligt de ander klaarwakker. Door weinig en slecht slapen word je niet alleen heel moe, er gaat dan ook van alles mis in je lichaam. Je ontwikkelt slaaptekort en je biologische klok slaat op hol met alle gevolgen van dien. Dat komt omdat er juist van alles in je lijf gebeurt, terwijl het voelt alsof je helemaal uit staat. Afvalstoffen in je hersenen worden bijvoorbeeld opgeruimd en de indrukken van de dag worden verwerkt. Al die processen zorgen ervoor dat je de dag erna weer goed kunt denken en functioneren. Wat goede slaap is en wat er gebeurt als je te weinig slaapt, ontdek je in deze serie.
Redacteur: Josien Kamp
Waarom slapen we?
Hoeveel uur slaap heb je nodig?
Dat slapen goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Onderzoekers komen er steeds meer achter wat er allemaal in je lichaam gebeurt terwijl je slaapt, en hoe lang je moet slapen. Gemiddeld hebben mensen zeven tot negen uur slaap per nacht nodig om weer fris aan de dag te beginnen. Maar ook als je dat aantal uren haalt, ben je er nog niet. Wat je nog meer nodig hebt om slaaptekort te voorkomen zie je in deze story.
Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?
1 op de 4 Nederlanders heeft slaapproblemen, zoals niet goed inslapen, wakker liggen of vroeg wakker worden. We liggen allemaal wel eens te staren naar het plafond, maar als je vaker dan twee keer per week slecht slaapt (en daardoor slecht functioneert), spreken we van slapeloosheid. Slaaptekort heeft veel gevolgen voor je functioneren. In deze story kom je erachter wat de gevolgen zijn van slaaptekort, voor jezelf en voor de samenleving.
Waarom snurken mensen?
Ook snurken kan slaapproblemen veroorzaken. Want als je partner snurkt, kan dit je slaap flink verstoren. Snurken is namelijk een van de hardste geluiden die een mens kan maken. In de meeste gevallen kan je er niets aan doen dat je snurkt, omdat het ontstaat door een genetische aanleg. Soms zijn er wel factoren waar je zelf invloed op hebt, zoals alcoholgebruik of roken. In deze story ontdek je hoe snurken ontstaat en wat je ertegen kunt doen.
Hoe werkt je biologische klok?
Of je een ochtend- of avondmens bent, heeft te maken met je biologische klok. Dit is een klein gebiedje in het midden van je brein die je lichaam vertelt hoe laat je moet gaan slapen en weer wakker moet worden. Ook andere belangrijke processen gebeuren op bepaalde tijden, zoals wanneer je honger krijgt. Als je bioritme in de war is, raakt je hele lichaam uit balans. In deze story leggen we je uit wat de biologische klok is en hoe je deze kan beïnvloeden.
En je weet het!
Anderen het laten weten?