Wat zijn de gevolgen van verslaving?

trieste vrouw die verslaafd is aan alcohol

Gepubliceerd: 21-07-2022

Laatste update: 31-01-2024

Bij een verslaving ben je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk van een middel of gewoonte. Je hebt het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Je kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol, cocaïne, gamen, gokken of seks. Vaak heeft zo’n verslaving een enorme impact op je leven. Zo kan het leiden tot lichamelijke, psychische, sociale en financiële problemen. In deze serie behandelen we een aantal mogelijke gevolgen van verslavingen, zoals de gevolgen van een verslaving aan sigaretten, alcohol en voeding.

Wat zijn de gevolgen van verslaving?

1

Wat is de ziekte van Korsakov?

Als je verslaafd bent aan alcohol en dit jarenlang overmatig blijft nuttigen kan je de ziekte van Korsakov krijgen. Je hebt dan last van ernstig geheugenverlies. Deze hersenaandoening ontstaat door een groot vitamine B1 tekort. Vaak is dit vitaminetekort een gevolg van een alcoholverslaving in combinatie met ongezond eten. Meer over de gevolgen en symptomen van Korsakov bekijk je in de story.

Wat is de ziekte van Korsakov?

2

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

De behoefte aan eten kan dwangmatig en oncontroleerbaar worden. We spreken dan van een eetverslaving. Zo’n eetverslaving kan leiden tot extreem overgewicht, oftewel obesitas. Niet iedereen met obesitas heeft een eetverslaving. Ook erfelijke factoren en stofwisselingsziekten kunnen hier bijvoorbeeld invloed op hebben. Steeds meer Nederlanders lijden aan deze ziekte en dat is zorgelijk. Obesitas brengt namelijk tal van gezondheidsrisico’s en psychische problemen met zich mee. Ontdek in deze story meer over deze risico’s.

een man met obesitas zit op een trap naar muziek te luisteren

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

3

Hoe schadelijk is roken?

Een groot deel van de Nederlanders rookt dagelijks tabak of e-sigaretten, terwijl de meeste weten hoe gevaarlijk roken is. Zo zijn veel stoffen in de tabaksrook, zoals koolstofmonoxide, teer en het verslavende nicotine, heel schadelijk voor je gezondheid. Ze verhogen bijvoorbeeld de kans op verschillende ziektes, zoals longkanker en hart- en vaatziektes. Meer over de gevaren van roken bekijk je in deze story.

Hoe schadelijk is roken?

4

Hoe kunnen schulden ontstaan?

Al die sigaretten, drank en andere verslavende middelen en gewoonten kosten natuurlijk ook geld. Verslaving gaat daardoor vaak gepaard met geldproblemen. Vooral een gokverslaving kan snel leiden tot hoge schulden, omdat mensen het verloren geld terug willen winnen. Die geldproblemen ontstaan niet alleen door hoge kosten en grote verliezen. Soms kan je door je verslaving niet goed meer functioneren en lukt het bijvoorbeeld niet meer om te werken. Zonder inkomen kunnen de schulden snel opstapelen. Meer over het ontstaan van schulden lees en bekijk je in deze story.

rekeningen niet kunnen betalen

Hoe kunnen schulden ontstaan?

En je weet het!

Verslaving kan grote gevolgen hebben

Verslavingen kunnen grote lichamelijke, psychische en financiële gevolgen hebben. Welke gevolgen dat zijn verschilt natuurlijk per persoon en het soort verslaving. Om de gevolgen van een verslaving zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om van je verslaving af te komen. Dit is niet makkelijk en daarom is het vaak verstandig om daar hulp bij te zoeken. 

Ook interessant om te weten