Wat is een pandemie?

Gepubliceerd: 5-1-2021

Laatste update: 09-03-2023

Covid-19 werd op 11 maart 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een pandemie, een wereldwijde epidemie. Sindsdien houdt Covid-19 de wereld in zijn greep. De term pandemie roept veel vragen op: Hoe ontstaat een pandemie eigenlijk, zijn er vaker pandemieën geweest? Wat voor invloed hadden die op het verloop van de geschiedenis? En, welk risico lopen we eigenlijk op een volgende pandemie? Ontdek het in deze serie.

Redacteur: Jelle Baars

Wat is een pandemie?

1

Hoe ontstaat een pandemie?

Een pandemie begint vaak als een lokale epidemie. Wanneer de ziekte zich over de wereld verspreidt spreken we van een pandemie. Dit gebeurt wanneer de ziekte nieuw is, makkelijk overdraagbaar is van mens-op-mens, het in dichtbevolkte gebieden ontstaat en door reis- en handelsverkeer zich snel kan verspreiden. Waarom groeien niet alle ziektes uit tot pandemieën en hoe komt een pandemie aan zijn einde? Ontdek het in de story.

1_watispandemie_WHO

Hoe ontstaat een pandemie?

2

Hoe veranderen pandemieën onze wereld?

In de geschiedenis komen veel pandemieën voor. Vaak zijn zij bepalend geweest voor het verloop van de geschiedenis. Soms betekenden zij het einde van een beschaving, zoals in het Romeinse Rijk. Andere pandemieën zorgden voor grote ontdekkingen in de medische wetenschap en volksgezondheid. Welke impact gaat Covid-19 hebben op onze samenleving? Gaan we anders nadenken over bijvoorbeeld werk en het klimaat? Bekijk het verder in de story.

Impact_openingsafbeelding

Hoe veranderen pandemieën onze wereld?

3

Welk risico lopen we op een volgende pandemie?

Wetenschappers waarschuwen al jaren voor het risico op nieuwe wereldwijde uitbraken van besmettelijke ziekten. We wonen met steeds meer mensen dicht op elkaar en we reizen steeds meer. Daarnaast zorgt de vernietiging van de leefomgeving van ongerepte regenwouden voor de landbouw ervoor dat we met nieuwe onbekende virussen in aanraking kunnen komen. Welke risico's lopen we nog meer? Hoe kunnen we pandemieën in de toekomst voorkomen? Bekijk de story.

Risicopandemie_zuster

Welk risico lopen we op een volgende pandemie?

En je weet het!

Dit is een pandemie.

auteur

Door Jelle Baars

Ook interessant

om te weten