Wat weten we over de oorsprong van het coronavirus?

Gepubliceerd: 05-01-2021

Laatste update: 13-10-2022

Het Covid-19 coronavirus dat eind 2019 opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan kwam eind februari ook naar Nederland. In korte tijd heeft het coronavirus ons leven erg veranderd. Om verspreiding te voorkomen moesten we afstand van elkaar houden, konden we lange tijd niet meer in groepen bij elkaar komen en zijn de cafés, restaurants, bioscopen en concertzalen geruime tijd gesloten geweest. Het virus zorgt voor een gevaarlijke ontsteking in de longen die een dodelijke afloop kan hebben. Maar waar komt het virus eigenlijk vandaan en wat hebben dieren ermee te maken? En welke (complot)theorieën over het ontstaan van het virus bestaan er?

Redacteur: Jelle Baars

Wat weten we over de oorsprong van het coronavirus?

1

Waar komt Covid-19 vandaan?

Sinds de uitbraak van het coronavirus gaan er verschillende theorieën rond over de oorsprong van het het coronavirus. Het coronavirus zou volgens verschillende studies ontstaan zijn op een voedselmarkt in Wuhan en volgens andere onderzoeken ontsnapt zijn uit een Chinees laboratorium. Welke theorie klopt en waarom is het belangrijk om de oorsprong van het virus te achterhalen? Kom in deze story meer te weten over de oorsprong van het coronavirus.

mensen met een mondkapje vanwege corona

Waar komt Covid-19 vandaan?

2

Wat zijn zoönosen?

Covid-19 is van een dier op de mens overgesprongen. Dit gebeurt door intensief contact tussen mens en dier. Virussen die overspringen van dieren op mensen, worden een ‘zoönose’ genoemd. De meeste bekende besmettelijke ziektes zijn zoönosen. Bijvoorbeeld HIV/AIDS, SARS en Lyme maar ook de gewone griep is ooit van een dier op de mens overgesprongen. De meeste zoönosen zijn relatief ongevaarlijk, anderen weer zeer besmettelijk en dodelijk. Een uitbraak van zo’n zoönose heeft grote gevolgen voor de samenleving. Ontdek de wereld van zoönosen in deze story.

Wat zijn zoonosen?

Wat zijn zoönosen?

3

Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

Omdat er nog zoveel onbekend is over het ontstaan van het virus gaan er veel nepverhalen rond over de oorsprong van het virus. Volgens een verhaal zou het virus bijvoorbeeld zijn ontstaan door het eten van vleermuizensoep. Complottheorieën ontstaan vaak doordat mensen het officiële verhaal, bijvoorbeeld van de overheid of van de wetenschap, niet vertrouwen. In deze story lichten we een paar complottheorieën rondom corona uit.

tijdschrift gezond verstand

Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

En je weet het!

Dit weten we over de oorsprong van het coronavirus.

We weten nog niet precies hoe en waar Covid-19 is ontstaan. Wel is het duidelijk dat het virus vanuit een dier naar de mens is overgesprongen. Door intensief contact tussen mens en dier kunnen virussen en bacterieën overspringen en ziektes veroorzaken. Zo'n ziekte noemen we een zoönose. Omdat er nog veel onduidelijkheid is over de precieze bron van het virus doen er zich veel nepverhalen over Covid-19 in de ronde. Veel van deze verhalen kunnen niet zoveel kwaad maar anderen kunnen schadelijk zijn voor de samenleving. Via deze complottheorieën worden bewust leugens verspreid om ons in de war te brengen.

auteur

Door Jelle Baars

Ook interessant om te weten