Wat weten we over de oorsprong van het coronavirus?

Het Covid-19 coronavirus dat eind 2019 opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan kwam eind februari ook naar Nederland. In korte tijd heeft het coronavirus ons leven erg veranderd. Om te voorkomen dat het virus zich verspreid en dodelijke slachtoffers maakt moeten we afstand van elkaar houden, konden we lange tijd niet meer in groepen bij elkaar komen en zijn de cafés, restaurants, bioscopen en concertzalen geruime tijd gesloten geweest. Het virus zorgt voor een gevaarlijke ontsteking in de longen die een dodelijke afloop kan hebben. Maar waar komt het virus eigenlijk vandaan en wat hebben dieren ermee te maken? En welke (complot)theorieën over het ontstaan van het virus bestaan er?

Wat weten we over de oorsprong van het coronavirus?

1

Waar komt Covid-19 vandaan?

Het is nog niet duidelijk hoe en waar het virus precies is ontstaan. Er werd eerst gedacht aan een voedselmarkt in Wuhan. Dit bleek na onderzoek niet te kloppen. Wel weten we zeker dat het virus afkomstig is van een dier. Kom meer te weten over de oorsprong van Covid-19 in deze story.

mensen met een mondkapje vanwege corona

Waar komt Covid-19 vandaan?

2

Wat zijn zoönosen?

Covid-19 is van een dier op de mens overgesprongen. Dit gebeurt door intensief contact tussen mens en dier. Virussen die overspringen van dieren op mensen, worden een ‘zoönose’ genoemd. De meeste bekende besmettelijke ziektes zijn zoönosen. Bijvoorbeeld HIV/AIDS, SARS en Lyme maar ook de gewone griep is ooit van een dier op de mens overgesprongen. De meeste zoönosen zijn relatief ongevaarlijk, anderen weer zeer besmettelijk en dodelijk. Een uitbraak van zo’n zoönose heeft grote gevolgen voor de samenleving. Ontdek de wereld van zoönosen in deze story.

man aait kameel

Wat zijn zoönosen?

3

Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

Omdat er nog zoveel onbekend is over het ontstaan van het virus gaan er veel nepverhalen rond over de oorsprong van het virus. De meeste van deze verhalen zijn fabeltjes, zoals het verhaal dat het virus is ontstaan door het eten van vleermuizensoep. Andere verhalen zijn schadelijker. In deze verhalen worden bewust leugens verteld om ons in verwarring te brengen. Dit zijn complottheorieën. Ontdek welke complottheorieën er zijn in dit beeldverhaal.

tijdschrift gezond verstand

Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

En je weet het!

Dit weten we over de oorsprong van het coronavirus.

We weten nog niet precies hoe en waar Covid-19 is ontstaan. Wel is het duidelijk dat het virus vanuit een dier naar de mens is overgesprongen. Door intensief contact tussen mens en dier kunnen virussen en bacterieën overspringen en ziektes veroorzaken. Zo'n ziekte noemen we een zoönose. Omdat er nog veel onduidelijkheid is over de precieze bron van het virus doen er zich veel nepverhalen over Covid-19 in de ronde. Veel van deze verhalen kunnen niet zoveel kwaad maar anderen kunnen schadelijk zijn voor de samenleving. Via deze complottheorieën worden bewust leugens verspreid om ons in de war te brengen.

auteur

Door Jelle Baars

Redacteur

Ook interessant

om te weten