Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

... en je weet het

tijdschrift gezond verstand

Welke complottheorieën rondom corona bestaan er?

2_complottheorieën_5G
Omdat er nog zoveel onduidelijk is over de oorsprong van Covid-19 zijn er veel complottheorieën ontstaan die het coronavirus proberen te verklaren.
Zoals bijvoorbeeld een verhaal rond vleermuizensoep, een laboratorium, 5G-straling en Bill Gates.
Deze complottheorieën kunnen schadelijk zijn omdat ze mogelijk het vertrouwen ondermijnen dat wij hebben in de politiek, de media en de wetenschap.

1:15 min

Direct na de uitbraak ging er op internet een verhaal rond dat het virus was ontstaan doordat iemand in Wuhan vleermuizensoep had gegeten. 
Er was namelijk een video op internet opgedoken van een Chinese 'influencer' die zo'n soep zat te eten.

De theorie over vleermuizensoep bleek alleen onwaar. De video waarin de Chinese influencer vleermuizensoep at bleek namelijk al in 2016 in de Filipijnen te zijn gefilmd!

Een andere veelgehoorde complottheorie is dat het virus is ontwikkeld in het viruslaboratorium van het Wuhan Institute of Virology.
Een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar de bestrijding van gevaarlijke virussen.
Het virus zou uit dit lab ontsnapt zijn en zijn ontworpen als biologisch wapen of als middel om overbevolking op de wereld tegen te gaan.
Deze theorie bereikte een groot publiek toen de Amerikaanse president Donald Trump China hiervan beschuldigde. Er blijkt alleen niks van waar:

1:30 min

Volgens wetenschappers is het onmogelijk dat het Covid-19 virus in een lab is ontworpen omdat niets in het RNA, de genetische samenstelling van het virus, hierop wijst.
Wel zijn er sterke overeenkomsten met virussen uit vleermuizen. Wat er weer op wijst dat het virus oorspronkelijk uit dit diertje komt.
Andere complotdenkers denken dat er helemaal geen sprake kan zijn van een virus. Corona zou een verzinsel zijn van de overheid om de schadelijke effecten op de gezondheid van 5G te verbergen.
De symptomen van het virus zouden gelijk zijn aan die van blootstelling aan 5G-straling. Hier is alleen geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Daarnaast grijpt het virus ook om zich heen in landen waar helemaal geen 5G-netwerken zijn, zoals in Peru of India.
Nepnieuws en complottheorieën zijn moeilijk van echt nieuws te onderscheiden. Bij Pointer laten ze zien hoe moeilijk dat is:

1:49 min

Sommigen beweren dat Bill Gates het virus heeft gemaakt.

Bill Gates, de oprichter van Microsoft, zou het virus hebben gemaakt om zo geld te kunnen verdienen aan een vaccin.

In dit vaccin zou een chip zitten die zou worden gebruikt om de wereldbevolking gehoorzaam te maken en te volgen. Bewijzen voor deze beweringen zijn er niet en lijken vooral gebaseerd te zijn op wantrouwen tegen het liefdadigheidswerk van Bill Gates in vaccinatieprogramma’s wereldwijd.

Door corona is het geloof in de complottheorie QAnon toegenomen. Hierin komen meerdere elementen van de complottheorieën samen: rondom Bill Gates, vaccinaties, het lab en 5G.
QAnon meent dat er een kwaadwillende elite is die het volk onderdrukt en misbruikt voor hun eigen belangen.
Waar gelooft QAnon in? Expert Dale Beran legt uit:

0:23 min

En je weet het!

Deze complottheorieën rondom corona bestaan er.

Deze story is onderdeel
van de serie:

Serie_OorsprongCorona

Wat weten we over de oorsprong van het coronavirus?

auteur

Door Jelle Baars

Redacteur

Ook interessant

om te weten

Wil je nog meer?

Blijf op de hoogte met de
wekelijkse nieuwsbrief
Volg NPO Kennis op:

En je weet het!

Deze complottheorieën rondom corona bestaan er.

auteur
Door Jelle Baars
Redacteur