Story
Gezondheid
Waarom wordt de een sneller ziek dan de ander?
... en je weet het
Waarom vaccineren we?
Vaccinaties zijn bedoeld om ziektes te voorkomen. Je ‘traint’ met een vaccinatie als het ware je immuunsysteem. Dit systeem ruimt ongewenste virussen en bacteriën op, de ziekteverwekkers.
In vaccins zitten verzwakte, dode of heel kleine stukjes van een virus of bacterie. Je immuunsysteem herkent hierdoor de ziekte als die het lichaam binnendringt. En kan dan snel in actie komen.
De overheid heeft de belangrijkste vaccinaties verzameld in het Rijksvaccinatieprogramma. Zoals tegen de mazelen en kinkhoest.
Ieder kind krijgt een oproep om deze gratis inentingen te halen, maar het is niet verplicht.
Hoe meer mensen een vaccinatie hebben gehad, hoe groter de kans dat een ziekte verdwijnt.
De vaccinatiegraad is het percentage van de mensen dat is ingeënt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet dit minimaal 90% zijn. Een hoge vaccinatiegraad is nodig om ziektes als mazelen uit te roeien. Niet iedereen laat zijn kind inenten. In Nederland ligt de vaccinatiegraad nu net onder de 90%.
Bepaalde ernstige ziektes zijn hierdoor zelfs uitgeroeid. Pokken was bijvoorbeeld eeuwenlang een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Maar in 1980 is de wereld officieel pokkenvrij verklaard.
Alle vaccins die in het Rijksvaccinatieprogramma zitten, zijn uitvoerig getest en veilig.
Sommige mensen willen hun kind niet vaccineren. Ze twijfelen bijvoorbeeld aan het nut of de veiligheid van vaccinaties.
Journaal - NOS
Sommige politici denken eraan om vaccinaties te verplichten.
Klaas DijkhoffVVD-politicus
Niet alle politici zijn voor verplichte vaccinaties. Vaccineren is in Nederland dan ook nog steeds een vrije keuze.
Sommige landen hebben wel een (gedeeltelijke) vaccinatieplicht. Zo moeten kinderen die in Duitsland naar school of de crèche gaan een vaccinatie tegen de mazelen hebben.
Waarom vaccineren we?