Bij grote gebeurtenissen zetten we steeds vaker gebarentolken in, zoals bij belangrijke persconferenties.
Voor dove mensen is dit heel belangrijk. Ondertiteling bij tv-uitzendingen is namelijk niet voldoende.
Gebarentaal is voor dove mensen hun moedertaal en belangrijke informatie krijg je liever niet in je tweede of derde taal. Ook hoor je niet hoe iemand iets zegt en waar de klemtoon op ligt.
Lisa is niet de enige. Nederland telt bijna 1,5 miljoen dove of slechthorende mensen. En 30.000 mensen gebruiken gebarentaal.
Wereldwijd zijn er wel 150 verschillende gebarentalen. Een Nederlander zal een Duits gesprek in gebarentaal dus niet zomaar kunnen volgen.
Al eeuwenlang gebruiken mensen gebarentaal.
Dove mensen hadden een eigen taal nodig en gingen met handgebaren communiceren. Elke streek kreeg zijn eigen dialect. Maar niet iedereen vond dat een goed idee. Integendeel. Dove kinderen moesten leren spreken.
In 1980 is gebarentaal weer toegestaan in het dovenonderwijs. En het Europees Parlement erkent het in 1988 als officiële taal. Nederland is dan nog niet zover.
Wel zien wel vanaf die tijd vaker gebarentolken op tv, zoals in de ochtendjournaals en bij de intocht van Sinterklaas.
Sinds 2019 zijn er bij het Eurovisie Songfestival zelfs speciale gebarentolken aanwezig; zogenaamde ‘signdancers’. Duizenden slechthorende en dove kijkers in Europa krijgen zo ook de sfeer en het ritme van een lied mee.
Én bij de live persconferenties van de overheid over corona in 2020 zijn voor het eerst in de geschiedenis gebarentolken aanwezig.
De aanwezigheid van gebarentolken bij persconferenties wakkert het debat over officiële erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) weer aan.
Na een jarenlange strijd om erkenning door de dovengemeeschap wordt op 13 oktober 2020 de Nederlandse Gebarentaal wettelijk erkend.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.