Waarom is gebarentaal nodig?

... en je weet het

Irma Sluis gebarentolk bij landelijke persconferentie

Waarom is gebarentaal nodig?

ondertiteling in niet voldoende voor dove mensen
Bij grote gebeurtenissen zetten we in Nederland steeds vaker gebarentolken in, zoals bij de persconferenties over corona.
Voor dove mensen is dit heel belangrijk. Ondertiteling bij tv-uitzendingen is namelijk niet voldoende.
Gebarentaal is voor dove mensen hun moedertaal en belangrijke informatie krijg je liever niet in je tweede of derde taal. Ook hoor je niet hoe iemand iets zegt en waar de klemtoon op ligt.
Lisa Hinderks is doof en krijgt hierdoor weinig mee van de tramaanslag in Utrecht in 2019. Een gebarentolk zou haar enorm geholpen hebben…

1:13 min

Lisa is niet de enige. Nederland telt bijna 1,5 miljoen dove of slechthorende mensen. En 30.000 mensen gebruiken gebarentaal.
Wereldwijd zijn er wel 150 verschillende gebarentalen. Een Nederlander zal een Duits gesprek in gebarentaal dus niet zomaar kunnen volgen.
Al eeuwenlang gebruiken mensen gebarentaal.
Dove mensen hadden een eigen taal nodig en gingen met handgebaren communiceren. Elke streek kreeg zijn eigen dialect. Maar niet iedereen vond dat een goed idee. Integendeel. Dove kinderen moesten leren spreken.
'Leer praten dan wordt het misschien nog wel wat met jou.'

0:44 min

In 1980 is gebarentaal weer toegestaan in het dovenonderwijs. En het Europees Parlement erkent het in 1988 als officiële taal. Nederland is dan nog niet zover.
Wel zien wel vanaf die tijd vaker gebarentolken op tv, zoals in de ochtendjournaals en bij de intocht van Sinterklaas.
Tijdens het Eurovisie Songfestival in 2019 zijn er zelfs speciale gebarentolken aanwezig; zogenaamde ‘signdancers’. Duizenden slechthorende en dove kijkers in Europa krijgen zo voor het eerst ook de sfeer en het ritme van een lied mee.
Én bij de live persconferenties van de overheid over corona in 2020 zijn voor het eerst in de geschiedenis gebarentolken aanwezig.
Sam Onclin is doof en vertelt welke woorden ze in de persconferentie met gebarentolk nu wel begrijpt.

1:08 min

De aanwezigheid van gebarentolken bij persconferenties wakkert het debat over officiële erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) weer aan. 
Na een jarenlange strijd om erkenning door de dovengemeeschap wordt op 13 oktober 2020 de Nederlandse Gebarentaal wettelijk erkend.

En je weet het!

Dove mensen hebben gebarentaal nodig.

auteur

Door Niki Ipenburg

Redacteur

Ook interessant

om te weten

Wil je nog meer?

Blijf op de hoogte met de
wekelijkse nieuwsbrief
Volg NPO Kennis op:

En je weet het!

Dove mensen hebben gebarentaal nodig.

auteur
Door Niki Ipenburg
Redacteur