Hoe is Noord- en Zuid-Korea ontstaan?

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in
Hoe is Noord- en Zuid-Korea ontstaan?

Gepubliceerd: 15-8-2023

Laatste update: 28-08-2023

Al decennialang lopen de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea hoog op. Maar hoe is die scheiding tussen Noord en Zuid eigenlijk ontstaan?

Één land

Korea is één land tot 15 augustus 1945. Op die dag capituleren de Japanners en eindigt officieel de Tweede Wereldoorlog. Korea – al sinds 1910 bezet door Japan – wordt in twee delen gesplitst. Het noorden wordt bestuurd door de Russen en het zuiden door de Amerikanen. De grens komt te liggen bij de achtendertigste breedtegraad.

Kaart van Noord- en Zuid-Korea

Oorspronkelijk is het plan om van Korea weer één land te maken, en er worden ook pogingen gedaan door Rusland en de Verenigde Staten om samen het land te regeren, maar het wantrouwen tussen de communistische Russen en de kapitalistische Amerikanen blijkt toch te groot. Drie jaar na het einde van de oorlog worden twee staten opgericht: een democratische republiek in het zuiden en een socialistische volksrepubliek in het noorden.

Het door de Russen gesteunde Noord-Korea valt op 25 juni 1950 het op het westen gerichte Zuid-Korea binnen: het begin van de Koreaanse Oorlog. Noord-Korea vindt dat de Korea’s één communistische staat moeten worden.

begin koreaanse oorlog
Noord-Koreaanse troepen vallen Zuid-Korea binnen.

De Noord-Koreanen komen een heel eind. Zo wordt binnen enkele dagen de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ingenomen. De hulp van onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en zelfs van enkele Nederlandse soldaten zet aanvankelijk ook geen zoden aan de dijk. Maar omdat de Noord-Koreanen onder andere problemen krijgen met hun bevoorrading lukt het Zuid-Korea en zijn medestanders uiteindelijk om de Noord-Koreanen terug te dringen.

Korea Oorlog

Noord-Korea is Zuid-Korea binnengevallen. “De hoofdstad Seoul is reeds in handen gevallen van de noordelijke legers.”

De Verenigde Staten scharen zich aan de kant van Zuid-Korea. “Amerika was het eerste land dat onmiddellijk met de hulpverlening een aanvang nam.”

De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen moeten zich terugtrekken en blazen daarbij een strategisch belangrijke brug op.

Al in 1951 wordt er gestart met vredesonderhandelingen, maar pas in de zomer van 1953 komt het tot een staakt-het-vuren. In het plaatsje Panmunjeom wordt een wapenstilstand ondertekend.

In Panmunjeom wordt de wapenstilstand tussen de twee Korea’s ondertekend.

Demarcatielijn

De wapenstilstand is ook nu nog van kracht: er is nooit officieel vrede gesloten en dus zijn de Korea’s nog steeds in staat van oorlog met elkaar. Zo ongeveer op dezelfde plek als waar voor de Korea Oorlog de grens tussen de twee landen lag, rond de achtendertigste breedtegraad, is de demarcatielijn bepaald. Dit is een grens die wordt getrokken terwijl er wordt gewerkt aan een definitief akkoord.

Twee Amerikaanse militairen zijn gedood door Noord-Koreanen tien kilometer ten zuiden van de demarcatielijn.

Om de demarcatielijn heen is een gedemilitariseerde zone ingericht: een buffer tussen de twee legers. In de decennia na de Korea Oorlog provoceert Noord-Korea het zuiden nog regelmatig op of over deze lijn.

Menno Bentveld staat bij de grens van Noord- en Zuid-Korea. “Als ik hier de grens oversteek dan ben ik het haasje, is mij gezegd.”

Noord- en Zuid-Korea zijn op politiek en economische gebied totaal verschillend ingericht: de een is communistisch, de ander kapitalistisch. En dat al meer dan zeventig jaar. Het is niet realistisch om te denken dat zoiets snel aan elkaar gesmeed kan worden. Daar komt bij dat Noord-Korea een dictatuur is en Kim Jong-un niet staat te springen om zijn absolute heerschappij op te geven.

Dat neemt niet weg dat er door de jaren heen wel toenadering is gezocht en er gesprekken zijn gevoerd over vrede en samenwerking.

Hoe gevaarlijk is Noord-Korea?

Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld, het laatste communistische bolwerk én het land dat blijft dreigen met nucleaire aanvallen. Lees hier meer over het Noord-Koreaanse regime en de huidige relatie tussen Noord- en Zuid-Korea.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten