Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?
Video
Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?
Laatste update: 30-12-2024
Discussies over de thermostaat hebben we overal: thuis, op werk, op school en zelfs in de auto. Vrouwen willen hem namelijk vaak hoger zetten dan mannen. En dat is niet gek, want vrouwen hebben het over het algemeen ook sneller koud. Dit ontstaat door de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenlichaam.
Redacteur: Roos van Putten
Jasper heeft Journalistiek gestudeerd in Utrecht. Voor NPO Kennis maakt hij stories en artikelen over allerlei onderwerpen. Daarnaast spreekt hij ook voice-overs in en presenteert hij explainers.
Vrouwen hebben namelijk over het algemeen minder spieren en meer vet dan mannen. Je spieren en organen maken warmte aan. Deze spieren en organen bij elkaar zijn je vetvrije delen. Omdat vrouwen dus minder spieren hebben, hebben ze in verhouding minder vetvrije delen. Daarom is hun interne kachel ook kleiner dan die van mannen.
Ook hebben vrouwen vaak een iets hogere kerntemperatuur. Dit is de temperatuur binnenin je romp en in je hersenen. Bij vrouwen is deze kerntemperatuur gemiddeld 0,2 tot 0,5 graden hoger dan bij mannen. Hierdoor is het verschil tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur groter bij vrouwen en voelt de omgeving dus kouder aan.
Tot slot speelt de bloedsomloop een rol. Bij vrouwen vernauwen de bloedvaten namelijk sneller om belangrijke organen, zoals de baarmoeder, warm te houden. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de huid, handen en voeten. Deze koelen daarom sneller af. De bloedvaten vernauwen tijdens de menstruatie nog sneller door het hormoon oestrogeen. Dus dan hebben veel vrouwen het nóg sneller koud.
Die discussies over de thermosstaat zijn dus niet zo vreemd. Onze lichamen verschillen nou eenmaal, waardoor de één het dus sneller koud heeft dan de ander.