Wat is DENK?
Wat is DENK?
Laatste update: 31-10-2024
DENK is vernoemd naar het Turkse woord voor gelijkheid. Respect voor alle Nederlanders, is hun uitgangspunt; discriminatie moet hard tegengegaan worden. Controversieel is DENK ook, bijvoorbeeld door filmpjes van het stemgedrag van Tweede Kamerleden op YouTube te zetten.
Redacteur: Leonard Ornstein
In deze video legt NOS op 3 kort uit wat de belangrijkste standpunten zijn van DENK en waar de partij voor staat:
Wat wil DENK?
DENK spreekt met name Nederlanders met een migratieachtergrond aan. Zo worden ze in het multiculturele Amsterdam Nieuw-West de grootste partij. De partij wil verdraagzaamheid en een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving. De eerste woorden van lijsttrekker Tunahan Kuzu op het podium waar DENK zijn eerste landelijke verkiezingsoverwinning viert, zijn: “Nieuw Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer.”
DENK is de hoop voor mensen met een migratieachtergrond die zich niet meer herkennen in andere politieke partijen en zich vertegenwoordigd voelen door Kuzu en de zijnen. Problemen waar nieuwe Nederlanders regelmatig tegenaan lopen, zoals discriminatie bij stages en op de arbeidsmarkt, worden in het DENK-verkiezingsprogramma aangepakt met een stageplekgarantie en een racismeregister. Migratie is geen probleem en diversiteit is de kracht van Nederland, vindt de partij.
Ook al komen in het partijprogramma ‘linkse’ begrippen als de inclusieve samenleving voor, die ook zo in de partijprogramma’s van de PvdA of GroenLinks te plaatsen zouden zijn, zij geven er een eigen uitleg aan. Niks integratie, het gaat om “wederzijdse acceptatie”. Want: “Integratie geldt voor nieuwkomers, niet voor mensen die hier geboren zijn.” De samenleving is veranderd, schrijft DENK, en dat moeten we accepteren en omarmen.
Hoe ontstaat DENK?
PvdA-fractieleider Diederik Samsom zet in 2014 twee leden uit zijn fractie: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Hij doet dat omdat de twee PvdA’ers weigeren om een verklaring te tekenen om hun eigen minister van Sociale Zaken te steunen in zijn integratiebeleid. Kuzu en Öztürk besluiten samen door te gaan in de Tweede Kamer en om een eigen partij op te richten: DENK. In het Turks betekent het woord ‘gelijkheid’, maar de Nederlandse betekenis is ook bijzonder geschikt als naam voor een politieke partij. Het is geen partij, maar een beweging, zeggen ze zelf.
Drie mannen worden na de verkiezingen van 15 maart 2017 in de Tweede Kamer gekozen: partijleider Tunahan Kuzu, Farid Azarkan (voormalig voorzitter van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders) en Selçuk Öztürk, die tevens partijvoorzitter is. In 2020 ontstaat een machtsstrijd. Öztürk vertrekt. Kuzu blijft als Kamerlid en Azarkan wordt de nieuwe leider. In 2021 behoudt Denk 3 zetels.
Wat is de stijl van DENK?
De stijl van politiek bedrijven is opvallend: het is een vrij botte, confronterende manier van omgang met andere politici. DENK-voorman Kuzu botst regelmatig met Kamervoorzitter Khadija Arib over de gang van zaken in de Tweede Kamer. Kuzu roept tot ergernis van veel andere Kamerleden vaak op tot hoofdelijke stemmingen. Dan moet iedere persoon zeggen of hij of zij voor een motie stemt. Het is een stemmethode die heel zichtbaar maakt hoe een Kamerlid stemt. DENK plaatst vervolgens met eigen knip- en plakwerk filmpjes op hun Facebookpagina van het stemgedrag van Kamerleden met een migratieachtergrond over gevoelige onderwerpen als de Armeense genocide en beveiliging van moskeeën.
In een gevoelige kwestie als de Armeense genocide neemt DENK een heel ander standpunt in dan de andere partijen in de Tweede Kamer: DENK weigert de Armeense genocide een genocide te noemen. De partij zegt zowel de Armeense als de Turkse slachtoffers te betreuren en pleit voor een onafhankelijk internationaal onderzoek.
DENK krijgt het verwijt van andere politieke partijen dat het mensen tegen elkaar opzet in de Tweede Kamer. Zo valt in november 2016 politiek leider Kuzu via een tweet persoonlijk het CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch – kind van Marokkaanse gastarbeiders, geboren in Nederland – aan wanneer hij een motie steunt tegen de erkenning van een Palestijnse Staat. Een laffe manier van politiek bedrijven, vindt Amhaouch, een vorm van etnisch profileren. Want de héle CDA-fractie stemde tegen, alleen Amhaouch wordt eruit gepikt door Kuzu.
Opvallend is ook dat DENK met internetfilmpjes op de Facebookpagina zijn standpunten uitdraagt; persconferenties geeft de partij niet vaak. Door de goed onderhouden, actieve Facebookpagina is DENK duidelijk een voorbeeld van een nieuw soort politieke partij. DENK is meer een beweging van gelijkgestemden met vertakkingen in sociale media dan een traditionele politieke partij met een grote organisatie en veel trouwe partijleden.
Mensen met een migratieachtergrond voelen zich gehoord en vertegenwoordigd door DENK en lijsttrekker Farid Azarkan. Zeker ook omdat de partij blijft hameren op thema’s waar zij aan den lijve mee te maken hebben, zoals discriminatie op de werkvloer en bij het vinden van stages. DENK benoemt problemen als moslimhaat onder Nederlanders en het gevoel onder jongeren met een migratieachtergrond dat ze ‘tweederangsburgers’ zijn in Nederland. Sylvana Simons sluit zich ook enige tijd aan bij DENK maar verlaat die na korte tijd om haar eigen partij op te richten; BIJ1.
In juli 2023 kondigt Farid Azarkan zijn vertrek aan uit de Tweede Kamer. Stephan van Baarle is de lijsttrekker bij de verkiezingen in datzelfde jaar. DENK behaalt drie zetels.
In het kort:
Toenmalig PvdA-fractieleider Diederik Samsom zet in 2014 twee leden uit zijn fractie: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Zij gaan samen verder als tweemansfractie.
Drie mannen worden in 2017 in de Tweede Kamer gekozen: Kuzu, Öztürk en Farid Azarkan. In 2020 vertrekt Öztürk na een machtsstrijd. Denk behoudt 3 kamerzetels in 2021.
DENK spreekt met name Nederlanders met een migratieachtergrond aan. Zo worden ze in het multiculturele Amsterdam Nieuw-West de grootste partij.
In 2023 wordt Stephan van Baarle de nieuwe leider van DENK. Hij volgt Farid Azarkan op.
En je weet het!
Anderen het laten weten?