Story
Samenleving
Waarom zijn rolmodellen nodig?
... en je weet het
Wat is racisme?
Je wordt uitgescholden op straat, steeds weer aangehouden door de politie of nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Racisme gaat uit van het (onterechte) idee dat je mensen biologisch gezien op kan delen in rassen. En dat sommige 'rassen' zouden beter zijn dan andere.
Racisme koppelt die 'rassen' aan bepaalde eigenschappen.
Het ene 'ras' wordt bijvoorbeeld gezien als lui of dom. En het andere 'ras' bijvoorbeeld als hardwerkend en slim.
De Nachtzoen - EO
Ook dichter Gershwin Bonevacia maakt racisme mee.
De vorm van racisme die in onze instanties, regels en gewoontes is gesleten, noemen we ‘institutioneel racisme’. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, in het onderwijs of door de politie.
Zo blijkt uit onderzoek dat je, met precies hetzelfde cv, minder kans hebt om te mogen solliciteren als je bent geboren in een land dat als islamitisch wordt gezien dan wanneer je in Nederland geboren bent.
Of neem het onderwijs: kinderen van kleur krijgen structureel een lager schooladvies dan wat volgens de eindtoets-score passend is.
Uiteindelijk kun je daardoor moeilijker opklimmen naar een goede baan.
Zo zijn er weinig mensen van kleur of met een migratie-achtergrond te vinden in de politiek en media.
Terwijl representatie juist heel belangrijk is, onder andere om vooroordelen tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld alleen Marokkaanse mensen ziet als het over criminaliteit gaat en nooit Marokkaanse mensen als arts of leraar, ontstaat het vooroordeel dat Marokkanen crimineel zijn.
Bovendien is het belangrijk dat je jezelf kunt herkennen in mensen die op televisie of in de politiek verschijnen. Zo kun je zien dat belangrijke functies ook voor jou mogelijk zijn.
Er is dus nog een lange weg te gaan voordat racisme de wereld uit is. Maar we zetten al een eerste stap als we nadenken over onze eigen positie en vooroordelen.
Wat is racisme?