... en je weet het

Wat is racisme?

Je wordt uitgescholden op straat, steeds weer aangehouden door de politie en maar niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
En dat alleen op basis van je huidskleur of afkomst. Veel Nederlanders maken dat elke dag mee.
Het zijn voorbeelden van racisme: het idee dat sommige etnische groepen minder zijn dan andere. Schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie vertelt wat dat voor impact heeft.
1:10 min
Racisme koppelt uiterlijke kenmerken aan bepaalde eigenschappen.
Met een zwarte huidskleur word je bijvoorbeeld eerder voor crimineel of arm aangezien, terwijl je met een witte huidskleur slimmer of rijker wordt ingeschat.
Ook dichter Gershwin Bonevacia maakt dat regelmatig mee.
De Nachtzoen, EO
Racisme hoeft niet altijd bewust te gebeuren. Het is ook in de loop der tijd in onze samenleving geslopen. Antropoloog Gloria Wekker legt uit hoe dat komt.
1:04 min
Die vorm van racisme die onbewust in onze instanties, regels en gewoontes is gesleten, noemen we ‘institutioneel racisme’. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, in het onderwijs of door de politie.
Zo blijkt uit onderzoek dat je minder kans op een baan hebt als je Achmed of Soumaya heet, dan als je een ‘typisch Nederlandse naam’ als Bram of Anne hebt.
Of neem het onderwijs: kinderen van kleur krijgen structureel een lager schooladvies dan ze volgens de Cito-score verdienen.
Uiteindelijk kun je daardoor moeilijker opklimmen naar een goede baan.
Ook bij het verhuren van een huis komt racisme voor. Zo blijken veel makelaars ermee in te stemmen om huurders met een migratieachtergrond te weren...
0:59 min
Die obstakels hebben grote gevolgen
Zo zijn er weinig mensen van kleur te vinden in de politiek en media.
Terwijl representatie juist heel belangrijk is, onder andere om vooroordelen tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld alleen Marokkaanse mensen ziet als het over criminaliteit gaat en nooit als arts of leraar, krijg je de indruk dat alle Marokkanen crimineel zijn.