Wat is sterilisatie bij een man?

Wat is sterilisatie bij een man?

0:53

Wat is sterilisatie bij een man?

Gepubliceerd: 28-5-2024

Laatste update: 30-05-2024

Als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wil is een sterilisatie een hele veilige vorm van anticonceptie. Dit is een manier om een zwangerschap te voorkomen. In de video wordt uitgelegd dat er door deze operatie geen zaadcellen meer vrijkomen als je klaarkomt.

Melianthe Nicolai is uroloog. Ze specialiseert zich in seksuele functies na chirurgische behandelingen van kanker in de urinewegen of geslachtsorganen. Ook behandelt ze mannelijke geslachtshormoonproblemen en vruchtbaarheidsproblemen. 

Deskundige :  Melianthe Nicolai

Jeanine Duijst is presentator van NOS op 3. Ze maakt explainers en onderzoeksverhalen.

Presentator :  Jeanine Duijst

Programma: NOS op 3 (NOS)

Een sterilisatie, of vasectomie, is een kleine operatie. Er wordt dan een stukje uit de zaadleiders weggehaald. Hierdoor kunnen de zaadcellen vanuit de ballen niet meer bij het zaadvocht komen.

Je kan na een sterilisatie nog wel klaarkomen. Het zaadvocht zelf komt namelijk uit je prostaat. En daar gebeurt bij een sterilisatie niks mee. Uroloog Melianthe Nicolai legt uit dat een sterilisatie ook geen invloed heeft op het krijgen van een erectie. Er verandert dus niks aan je sekslust en de werking van je geslachtsorgaan tijdens seks. Een sterilisatie zorgt er alleen voor dat je niet meer vruchtbaar bent en dus niemand zwanger kan maken.

Je bent niet meteen onvruchtbaar na een sterilisatie. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen zijn. Ondanks de sterilisatie komen er jaarlijks per 1.000 sterilisaties toch zo'n 5 zwangerschappen voor. Omdat het heel soms voor kan komen dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien.

Bekijk de hele explainer van NOS op 3 via de NOS. Of kom hier meer te weten over de kwaliteit van je sperma. 

Ook interessant om te weten