Wat is een filterbubbel?

Wat is een filterbubbel?

1:01

Video

Fragment

Wat is een filterbubbel?

Laatste update: 27-08-2024

Heb je één kattenfilmpje gekeken, krijg je opeens honderden kattenfilmpjes te zien. Dat verschijnsel noemen we een filterbubbel. Een filterbubbel is een online ‘bubbel’ van heel veel van dezelfde informatie. Onderwijswetenschapper Tjitske de Groot legt uit hoe zo’n bubbel ontstaat en wat de gevaren ervan kunnen zijn.

Tjitske de Groot heeft antropologie en onderwijswetenschappen gestudeerd. Daarna is ze gepromoveerd in de onderwijswetenschappen en is ze universitair docent pedagogiek geworden. In haar onderzoek richt ze zich vooral op inclusie en exclusie in de samenleving, bijvoorbeeld in de vorm van polarisatie.

Deskundige :  Tjitske de Groot

Programma: De Dikke Data Show (VPRO)

Een filterbubbel ontstaat op basis van jouw eerdere online gedrag. Als je bijvoorbeeld extra lang kijkt naar video’s van dieren op TikTok, dan denkt het platform dat je dat interessant vindt. Door je nog meer van dat soort video’s te laten zien, is de kans groter dat je langer op het platform blijft. Voor mediaplatforms, zoals TikTok, Instagram, Facebook en YouTube, is dat gunstig, want dat levert ze uiteindelijk geld op. Voor jou is het soms ook handig, omdat je van alles te zien krijgt wat jij interessant of leuk vindt.

Maar filterbubbels brengen ook gevaren met zich mee. Je ziet namelijk heel veel eenzijdige informatie. Daardoor denk je eerder dat die informatie klopt of dat iedereen er zo over denkt. Andere meningen verschijnen namelijk niet op jouw tijdlijn. Als je bijvoorbeeld de hele tijd nepnieuws te zien krijgt, dan neem je dat misschien voor waar aan.

Andere mensen kunnen een andere filterbubbel hebben dan jij, waardoor ze andere informatie te zien krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat er ‘groepen’ ontstaan met sterke meningen die tegenover elkaar staan. Dit heet polarisatie.

Ook in je dagelijkse leven kunnen filterbubbels vervelend zijn. Als je bijvoorbeeld fitter wil worden en alleen maar video’s ziet over zwemmen, dan denk je misschien dat dat dé manier is om fit te worden. Terwijl er heel veel manieren zijn, zoals andere vormen van beweging en gezonder eten.

Bekijk alle afleveringen van De Dikke Data Show op NPO Start. Of ontdek in onze mediawijsheid-collectie meer uitlegverhalen rondom media.

Ook interessant om te weten