Waarom is er kansenongelijkheid in het onderwijs?

Waarom is er kansenongelijkheid in het onderwijs?

Gepubliceerd: 1-3-2022

Laatste update: 23-04-2024

In Nederland bepaalt het opleidingsniveau en inkomen van je ouders in grote mate je kansen op school. Zo lopen kinderen die opgroeien in een arm gezin een grotere kans om niet terecht te komen op het niveau dat bij hun talenten past. Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen en wat kunnen we hieraan doen? Deze video legt het uit.

Kinderen uit verschillende milieus krijgen niet altijd dezelfde kansen op school, zo blijkt uit onderzoeken. Zelfs als ze even slim zijn en evenveel potentie hebben. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo speelt bijvoorbeeld je thuissituatie een belangrijke rol. Groei je op in armoede of spreken je ouders geen Nederlands, dan heeft dit vaak invloed op je schoolresultaten. 

Ook onderadvisering creëert ongelijke kansen. Leraren blijken de capaciteiten van kinderen uit kansarme milieus vaker te onderschatten dan van kinderen met rijke, universitair geschoolde ouders. Deze kansenongelijkheid wordt ook vergroot omdat ouders die meer verdienen steeds vaker bijles en examentraining inkopen voor hun kinderen. Dit zogeheten schaduwonderwijs zorgt ervoor dat kinderen met rijke ouders een voorsprong hebben op andere kinderen. 

Daarnaast zorgt volgens deskundigen ook het lerarentekort en de vroege selectie op niveau voor ongelijke kansen. Veel factoren hebben dus invloed op de groeiende kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Wel is er meer aandacht voor het probleem en probeert men deze kansenongelijkheid te verminderen door bijvoorbeeld gratis bijles aan te bieden en het lerarentekort tegen te gaan.

Door onbewuste vooroordelen hebben docenten soms lagere verwachtingen van leerlingen. Ben jij je eigenlijk bewust van je vooroordelen? Ontdek het hier.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten