Wat betekent queer zijn?

Gepubliceerd: 25-03-2022

Laatste update: 12-02-2024

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term queer. Dit betekent ‘vreemd’ in het Engels. De term is voor het eerst in de jaren 80 gebruikt door mensen die zich afzetten tegen het ‘hokjes-denken’ rondom seksuele geaardheid en geslacht. Er zit namelijk veel meer tussen hetero en homo, en tussen man en vrouw in. Hieruit is uiteindelijk ook de afkorting lhbtqia+ ontstaan. In deze serie ontdek je meer over wat deze letters betekenen, de strijd voor homorechten door de jaren heen, hoe de regenboogvlag is ontstaan en wanneer je non-binair bent.

Redacteur: Britt van Sloun

Wat betekent queer zijn?

1

Wat betekent lhbtqia+?

De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. De term is in het leven geroepen om te benadrukken dat niet iedereen heteroseksueel is. Maar deze afkorting sluit nog steeds veel mensen buiten. Daarom wordt tegenwoordig vaak de afkorting lhbtqia+ gebruikt. Waar deze letters voor staan ontdek je in deze story.

1_LHBTQIA

Wat betekent lhbtqia+?

2

Waarom strijden we nog steeds voor homorechten?

Er is al veel bereikt in de strijd voor homo-emancipatie. Toch krijgen nog steeds veel lhbti'ers te maken met onbegrip en haat. In Nederland ondervinden maar liefst 7 op de 10 fysiek of verbaal geweld. In deze story ontdek je hoe er in het verleden is gestreden voor homorechten en hoe de situatie nu is.

zoenend stelletje

Waarom strijden we nog steeds voor homorechten?

3

Hoe is de regenboogvlag ontstaan?

Bij elke pride of gay-vriendelijke hotspot hangt-ie te wapperen: de regenboogvlag. Het kleurrijke symbool voor de LHBTQIA+-gemeenschap is bedacht door kunstenaar Gilbert Baker. Zijn regenboogvlag had in het begin geen zes kleuren, maar acht. Hoe de regenboog is ontstaan ontdek je in deze story.

Openingsafbeelding_regenboogvlag

Hoe is de regenboogvlag ontstaan?

4

Wanneer ben je non-binair?

De tweedeling ‘man’ en ‘vrouw’ zit diep in onze maatschappij ingebakken. Maar je kan je ook anders voelen dan het geslacht waarmee je bent geboren. Non-binaire mensen herkennen zich niet in de strikte opdeling tussen man en vrouw. Ze zijn bijvoorbeeld in het verkeerde lichaam geboren, voelen zich man én vrouw of geen van beide. Wat het betekent om non-binair te zijn ontdek je in deze story.

Nonbinair_Openingsafbeelding

Wanneer ben je non-binair?

5

Wat is Pride Amsterdam?

Over de hele wereld vinden tegenwoordig Pride-feesten plaats om de lhbtqia+ gemeenschap en gelijke rechten te vieren. De oorsprong hiervan ligt bij de Stonewall-rellen in 1969 in New York, waar activisten opkwamen tegen politieoptreden in homobars. Een jaar later vindt de allereerste Pride plaats ter ere van deze rellen. Sindsdien zijn prides een wereldwijd fenomeen. Amsterdam Pride is een van ’s werelds grootste prides en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. In deze story ontdek en bekijk je meer over dit kleurrijke evenement en vertellen bezoekers wat de Pride voor hen betekent.

Wat is Pride Amsterdam?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Britt van Sloun

Ook interessant om te weten