Hoe gaan we om met abortus?

Gepubliceerd: 22-4-2021

Laatste update: 30-06-2022

Abortus werd in 1984 gelegaliseerd in Nederland. Het was een grote overwinning voor de vrouwenrechten. Maar de laatste jaren laait de discussie weer op door demonstraties van tegenstanders van abortus. Zij betwisten de keuzevrijheid van de vrouw. Volgens hen is abortus moord. Toch loopt Nederland vrij voorop met de abortusrechten vergeleken met de rest van de wereld. Hoe zit dat? Wat is abortus nou precies? En waarom is er zoveel discussie over?

Redacteur: Femke Goudberg

Hoe gaan we om met abortus?

1

Wat is abortus?

Abortus houdt in dat je bewust de zwangerschap stopzet. Bijvoorbeeld omdat je niet zwanger wil zijn, de foetus geen overlevingskans heeft of ernstig gehandicapt ter wereld zou komen. Of omdat de zwangerschap schadelijk is voor de vrouw. De meeste vrouwen ervaren opluchting na de ingreep. Maar het beëindigen van een zwangerschap kan desondanks ook emotionele klachten veroorzaken. Hoe zit dat? En hoe verloopt een abortus precies? Bekijk het in de story hieronder.

Wat is abortus?

2

Hoe werd abortus in Nederland legaal?

Abortusartsen die in de cel belandden of vrouwen die zichzelf aborteerden met een zeepspuit: zo ging het eraan toe in de jaren ’60 toen abortus nog illegaal was. Sinds 1984 mag elke vrouw in Nederland onder bepaalde voorwaarden haar zwangerschap beëindigen, maar daar ging een harde strijd aan vooraf. Vrouwengroepen gingen massaal de straat op. Bekijk in de story hieronder hoe dat precies verliep.

1_abortus_beginslide

Hoe werd abortus in Nederland legaal?

3

Welke discussie voeren abortusactivisten?

Plastic poppetjes zijn hét symbool bij de demonstraties van de ‘pro-life’ beweging. Dit zijn vaak christelijke groeperingen die abortus zien als moord. Die poppetjes roepen veel weerstand op bij de ‘pro-choice’ groepen. Zij zijn vóór het vrouwenrecht en keuzevrijheid. Hoe en waarom deze onderlinge strijd na 37 jaar nog steeds wordt gevoerd bekijk je in de story hieronder.

abortus_plasticfoetusmetkind

Welke discussie voeren abortusactivisten?

4

Hoe gaan andere landen om met abortusrechten?

De discussie rondom zwangerschapsbeëindiging is wereldwijd. Overal strijden vrouwen nog steeds om abortusrechten. Veel landen verbieden vrouwen hun zwangerschap af te breken. In andere landen wordt de keuzevrijheid van vrouwen ingeperkt onder druk van conservatieve stromingen. Zo schrapt het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten in 2022 het landelijk recht op abortus. Hierdoor zullen veel vrouwen noodgedwongen moeten kiezen voor illegale abortussen. Met ziekenhuisopname of dood tot gevolg. Kom in de story hieronder meer te weten en waarom in veel landen abortus taboe is.

abortus_wereldwijd

Hoe gaan andere landen om met abortusrechten?

En je weet het!

Zo gaan wij om met abortus.

Abortus is het bewust stopzetten van je zwangerschap. De een ziet het als moord en de ander vindt het juist de keuzevrijheid van de vrouw. Het is een discussie die telkens blijft oplaaien. 

auteur

Door Femke Goudberg

Ook interessant om te weten