
Serie
Wetenschap
Bekijk de serie
Wat doet de pil met je?
... en je weet het
Hoe bevrijdde de pil de vrouw?
Met de komst van de anticonceptiepil in de jaren 60 kunnen vrouwen seksueel actief zijn zonder angst voor een zwangerschap. De pil maakt het makkelijker om zelf te bepalen of en wanneer ze kinderen willen.
De ontwikkeling van de pil heeft een lange aanloop. Zo ontdekken wetenschappers in 1919 al dat zwangerschapshormonen konijnen tijdelijk onvruchtbaar maken.
Als de rijke feministen Margaret Sanger en Katharine McCormick over dit onderzoek horen, geven ze bioloog Gregory Pincus geld om zoiets ook voor vrouwen te ontwikkelen.
Pincus ontdekt dat bepaalde hormonen de eisprong kunnen remmen.
De eerste succesvolle testen met een combinatie van de hormonen oestrogeen en progesteron vinden plaats in de jaren 50. In 1962 komt de pil ook in Nederland op de markt.
Op de vrouw af! - WNL
Niet iedereen daar blij mee. Seks is bedoeld voor voortplanting, zeggen ze. Reclames leggen daarom de nadruk op andere doelen van de pil:
Door zedelijkheidswetgeving is de pil nog niet breed beschikbaar. Je mag namelijk geen middelen verkopen die alleen bedoeld zijn om zwangerschap te voorkomen.
Dokters schrijven de pil vooral voor aan getrouwde vrouwen die al kinderen hebben en waarbij een zwangerschap gevaarlijk kan zijn.
In 1969 wordt de verkoop van legaal. Steeds meer vrouwen vragen de anticonceptiepil aan. In 1981 slikt 27% van de vrouwen op vruchtbare leeftijd de pil.
De pil geeft vrouwen meer controle over hun vruchtbaarheid. Daardoor is het makkelijker om andere keuzes te maken rondom trouwen, gezin, onderwijs en carrière.
Het was daarom een belangrijke stap richting meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En maakte de weg vrij voor andere anticonceptiemethoden.
Hoe bevrijdde de pil de vrouw?