Wat is pedofilie?

eenzame jongen met handen in de haren

Wat is pedofilie?

Gepubliceerd: 03-12-2020

Laatste update: 09-06-2022

Op pedofilie heerst een groot taboe en er bestaan veel misverstanden over. Wat betekent pedofilie precies? Wat is het verschil tussen pedofiel of pedoseksueel zijn? En wat zijn pedojagers?

Redacteur: Corine de Ruiter

Wat houdt pedofilie in?

Pedofilie is een persistente of dominante seksuele voorkeur voor seksuele activiteit met een kind of kinderen in de prepuberteit. De persoon moet tenminste 16 jaar oud zijn en het leeftijdsverschil met het kind is tenminste 5 jaar. Deze voorkeur uit zich in seksuele verlangens en fantasieën. Pedofilie is niet hetzelfde als seksueel misbruik van kinderen.

Er is niet veel onderzoek naar het voorkomen van pedofilie onder de bevolking. Professor Michael Seto, een internationale expert op het gebied van pedofilie, schat dit op basis van de bestaande studies op 1% onder mannen en nog wat lager (0.03%) onder vrouwen. Een van die vrouwen vertelt in de volgende video over haar pedofiele gevoelens.

De hele aflevering zien? Kijk op NPO Start.

Er is een verschil tussen pedofilie en pedoseksualiteit. Een pedoseksueel is iemand die een pedofiele seksuele voorkeur heeft en daadwerkelijk seksuele handelingen met of bij prepuberale kinderen heeft verricht. Een pedoseksueel heeft dus kinderen seksueel misbruikt, en dat is strafbaar bij wet. Het hebben van pedofiele gevoelens is in Nederland niet strafbaar.

Is pedofilie altijd al een taboe geweest?

Door de seksuele revolutie in de jaren zestig veranderen ook de denkbeelden rondom pedofilie. Het is opeens mogelijk om veel openlijker over seks te praten in die tijd. Verschillende groepen strijden ervoor om gehoord te worden, zoals feministen en homoseksuelen. Maar ook pedofielen spreken zich uit over hun geaardheid. Bij een deel van de samenleving komt er meer begrip voor deze groep en er worden verschillende werkgroepen opgericht waar pedofielen met elkaar kunnen praten.

In de jaren tachtig werd er nog veel minder nagedacht over de rechten van het kind. Kinderporno was bijvoorbeeld nog niet verboden. De hele aflevering bekijk je op NPO Start.

In de loop van de jaren tachtig komt daar verandering in. Er is meer aandacht voor rechten van kinderen en er komen steeds meer verhalen over kindermisbruik naar buiten in die tijd. Wetten worden aangescherpt en ook het beeld over pedofilie verandert. Pedofilie wordt steeds sterker geassocieerd met kindermisbruik.

speeltuin

Plegen alle pedofielen seksueel kindermisbruik?

Nee. Veel pedofielen schamen zich voor en lijden onder hun seksuele voorkeur. Zij zouden er graag met iemand over praten. Andersom geldt ook dat niet iedereen die kinderen misbruikt pedofiel is. Sterker nog: plegers van seksueel misbruik zijn juist meestal niet pedofiel. Er liggen vaak andere problemen aan ten grondslag, zoals antisociale of seksuele stoornissen.

Heb je pedofiele gevoelens? En wil je daar graag met iemand over praten? In Nederland bestaat daarvoor de mogelijkheid bij Stop It Now!

Taboe rondom pedofilie

Er bestaan veel misverstanden over pedofilie, zoals de gedachte dat een pedofiel per definitie kinderen misbruikt. Bekijk de hele uitzending op NPO Start.

Wat zijn de gevaren van het taboe op pedofilie? Hoogleraar forensische psychologie Stefan Bogaerts legt het uit.

“Als je erachter komt dat liefde onmogelijk is op de manier die jij graag zou willen, dan valt er perspectief weg uit je leven. Dat is deprimerend.”

Preventie is ontzettend belangrijk, en dat bereik je alleen als er hulp is voor mensen met pedofiele gevoelens. Stop It Now! is de Nederlandse versie van het Duitse Dunkelfeld project. Duitsland is het eerste land ter wereld geweest dat een anonieme hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens is gestart. Dit heeft navolging gevonden in een aantal andere landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië. Er zijn ook peer-support groepen.

Wat zijn de gevolgen van kindermisbruik voor kinderen?

De gevolgen op lange termijn zijn divers en vaak ernstig, en het is nog extra schadelijk als het seksuele misbruik plaatsvindt binnen het eigen gezin en als het langdurig is. Het eigen gezin is bij uitstek de plek waar het veilig hoort te zijn voor een kind, en het misbruik tast dit basale gevoel van veiligheid aan.

Ook als seksueel misbruik buiten het gezin plaatsvindt kan het schadelijk zijn, zeker als er geweld wordt gebruikt of psychische druk door de pleger. Seksueel misbruik kan iemands basisvertrouwen in anderen ondermijnen, maar ook het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde. Dit kan leiden tot depressies, angststoornissen, eetstoornissen, verslaving, roekeloos gedrag, persoonlijkheidsstoornissen (zoals borderline) en problemen in intieme relaties.

Heb jij hulp nodig? Of maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Dan kun je (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie via 0900 1450 (doordeweeks van 09:00 – 21:00) of kijk op mindkorrelatie.nl voor de mogelijkheid om te chatten, e-mailen of WhatsAppen met een hulpverlener.

Mensen die seksueel zijn misbruikt vertellen welke impact het misbruik op hun leven heeft. De hele aflevering zien? Kijk op NPO Start.

Wat zijn pedojagers?

Pedojagers zijn burgers die zelf kindermisbruikers proberen op te sporen. Ze doen zich online vaak voor als een minderjarige en proberen op die manier potentiële kindermisbruikers uit de tent te lokken. Vervolgens maken ze een afspraak om de confrontatie aan te gaan. Dat gaat vaak gepaard met geweld. Zo zijn er verschillende incidenten geweest waar mensen mishandeld zijn. In november 2020 overleed een Arnhemse man zelfs door de gevolgen van een pedojacht. 

Journalist Danny Ghosen spreekt met pedojagers. De hele uitzending bekijk je op NPO Start.

De politie roept burgers op om vooral niet voor eigen rechter te gaan spelen. Zo leiden pedojachten vaak tot geweld en kan het politieonderzoek juist in de weg staan. Er ontbreekt vaak bewijs of het bewijs is niet bruikbaar in de rechtszaal. Bovendien kan pedojagen ervoor zorgen dat het risico op kindermisbruik groter wordt, doordat mensen met een pedofiele voorkeur verder worden gestigmatiseerd en geïsoleerd in de samenleving. Dat maakt het moeilijker om pedofilie bespreekbaar te maken en hulp te zoeken.

In het kort

  • Pedofilie is een persistente of dominante seksuele voorkeur voor seksuele activiteit met een kind of kinderen in de prepuberteit.

  • In de jaren zeventig werd veel openlijker over pedofilie gedacht en gesproken, maar in de jaren tachtig en negentig komt daar verandering in.

  • Pedofilie is niet hetzelfde als seksueel misbruik van kinderen. Veel pedofielen schamen zich voor en lijden onder hun seksuele voorkeur.

  • De gevolgen op lange termijn zijn divers en vaak ernstig, en het is nog extra schadelijk als het seksuele misbruik plaatsvindt binnen het eigen gezin en als het langdurig is.

  • Pedojagers zijn burgers die voor eigen rechter spelen door vermeende kindermisbruikers zelf op te sporen, wat vaak leidt tot gewelddadige confrontaties.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Corine de Ruiter

Ook interessant om te weten