Waarom was de Eerste Wereldoorlog zo verschrikkelijk?
Waarom was de Eerste Wereldoorlog zo verschrikkelijk?
Laatste update: 30-10-2024
Miljoenen soldaten komen om tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Nederland is onpartijdig, maar in de landen om ons heen wordt een vreselijke strijd uitgevochten. Het gevecht in België en Frankrijk loopt al snel vast, waarna soldaten vier jaar lang onder verschrikkelijke omstandigheden in loopgraven zitten.
Redacteur: Sjoerd Huismans
Waarom breekt de Eerste Wereldoorlog uit?
De Eerste Wereldoorlog begint in 1914, maar de basis wordt al in de 19e eeuw gelegd. Er zijn veel redenen voor het uitbreken van de oorlog. De kern is dat de Europese grootmachten en hun leiders bang zijn voor elkaar en elkaars militaire en politieke macht willen overtreffen.
Er zijn veel spanningen tussen Europese landen. Het is de tijd is van het nationalisme: mensen zijn trots op hun vaderland en vinden hun eigen land en volk beter dan andere landen en volken. Landen proberen hun eigen macht en grondgebied uit te breiden, onder andere door te strijden om kolonies en invloed in andere delen van de wereld, zoals in Afrika en Azië. Om zo groot en sterk mogelijk te worden breiden landen hun leger en vloot uit. Ze proberen de sterkste wapens te ontwikkelen en hun leger en vloot groter te maken dan die van een ander. Anderen zien dit als bedreiging, waardoor ze hetzelfde gaan doen. Dit heet een wapenwedloop.
Door de spanningen zoeken landen naar bondgenoten. In verdragen spreken Europese landen af elkaar te steunen als een van hen wordt aangevallen. In aanloop naar de oorlog ontstaan op die manier twee grote militaire samenwerkingen (allianties): de Triple Entente waarin het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland de hoofdrolspelers zijn, en de Triple Alliantie, bestaande uit Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië. Omdat in die tijd veel Europese landen koloniën hebben, raakt bijna de hele wereld verdeeld tussen de twee allianties.
Terwijl het aangewakkerde nationalisme Duitsland en ook Italië heeft verenigd tot grote, sterke eenheidsstaten, zijn er ook landen die juist verzwakt raken door nationalistische gevoelens. In Oostenrijk-Hongarije leven vele volkeren samen waaronder Tsjechen, Slowaken, Kroaten en Serviërs. Zij zijn klaar met de onderdrukking door de Oostenrijkers en de Hongaren die de dienst uitmaken. Vanuit die motivatie schiet de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip op 28 juni 1914 de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand dood in Sarajevo.
Vanaf dat moment loopt de spanning hoog op, en na een maand van politiek getouwtrek stort het hele kaartenhuis in elkaar. Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog. De Russische tsaar Nicolaas II beschouwt de Serviërs als broedervolk en mobiliseert zijn leger. De Duitse keizer Wilhelm II – een aangetrouwde neef van Nicolaas – probeert de tsaar op andere gedachten te brengen, maar dit mislukt. Daarop verklaart Duitsland de oorlog aan Rusland. Frankrijk, een bondgenoot van Rusland, mobiliseert zijn leger. Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en legt België een ultimatum op: alleen als het leger een vrije doortocht krijgt, wordt de neutraliteit van de Belgen gerespecteerd. België weigert. Als het Duitse leger een dag later België binnenvalt, verklaart het Verenigd Koninkrijk (dat België neutraliteit had gegarandeerd) Duitsland de oorlog. Binnen een week zijn alle Europese grootmachten met elkaar in oorlog.
Waar zijn gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog?
De Duitsers willen oprukken via België en Noord-Frankrijk, om vervolgens Parijs in te nemen en het Franse leger richting het noordoosten in de rug aan te vallen. Na een snelle overwinning op Frankrijk zou het Duitse leger dan al zijn energie kunnen steken in de oorlog aan het oostfront, tegen Rusland.
Maar dit plan mislukt totaal. De Belgen, die zichzelf neutraal hebben verklaard, weigeren Duitsland de vrije doortocht en bieden onverwacht felle tegenstand. De Duitse opmars wordt vertraagd. Nadat de Fransen en de Engelsen te hulp schieten, komt de oorlog aan het westfront zelfs helemaal vast te liggen. Soldaten komen geen meter meer vooruit en graven zich in. Zo ontstaan er loopgraven: gangen in de grond die de soldaten moeten beschermen.
Jarenlang vechten ze vanuit kilometerslange loopgraven tegen elkaar. Het is er de hel op aarde: slaapgebrek, kou, regen, honger, dorst, modder, ratten, besmettelijke ziektes, loopgravenvoeten en de stank van uitwerpselen en ontbindende lijken zijn misschien wel de ergste vijanden van de soldaten. Tussen de twee vijandelijke linies ligt een strook niemandsland dat overgestoken moet worden als een aanvallende partij de loopgraven van de vijand wil bereiken. De aanvaller maakt zich daarbij kwetsbaar voor vijandelijk vuur, bovendien zijn er vaak landmijnen en prikkeldraadversperringen gelegd om oprukken nog moeilijker te maken.
Aan het oostfront is wel veel beweging: de Duitsers blijven maar winnen van het zwakke Russische leger. Bovendien is er in Rusland zelf het nodige aan de hand. De opstanden tegen het gehate regime van de tsaren leiden in 1917 tot de Oktoberrevolutie, waarbij de communisten onder leiding van Lenin aan de macht komen in Rusland. Direct wordt een staakt het vuren met Duitsland afgekondigd, wat het einde van Rusland in de Eerste Wereldoorlog betekent.
Er zijn nog veel meer fronten. De Italianen horen oorspronkelijk bij de centralen, maar lopen in 1915 over naar de geallieerden. In het geheime ‘Pact van Londen’ beloven het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland grondgebied aan Italië in ruil voor militaire steun. Zo komt er een zuidfront: jarenlang vechten de Italianen in de ijskoude Dolomieten op 3.500 meter hoogte tegen de Oostenrijkers, zonder enig succes. Japan, sinds 1902 een bondgenoot van Groot-Brittannië, valt Duitse koloniën in Oost-Azië en de Stille Oceaan aan en Britse legers vallen het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) aan om via daar het Russische leger te kunnen bevoorraden.
Hoe eindigt de Eerste Wereldoorlog?
De kansen aan het westfront keren pas als de Verenigde Staten, die tot dan toe neutraal bleven, zich in 1917 aansluiten bij de geallieerden. De Amerikanen zijn verontwaardigd over de almaar toenemende agressie van Duitsland. Zo brengen Duitse onderzeeërs onder andere Amerikaanse handelsschepen tot zinken. En de Amerikanen zijn woedend over het Zimmerman-telegram. Dat is een geheime boodschap van de Duitsers aan Mexico die de Britten onderscheppen. In het telegram belooft Duitsland steun aan Mexico als Mexico de Verenigde Staten aanvalt. De VS verklaart Duitsland daarom in 1917 de oorlog. De Amerikaanse soldaten zijn niet verzwakt door de jarenlange loopgravenoorlog en zorgen voor nieuwe energie.
In augustus 1918 beseft de Duitse legerleiding dat een overwinning er niet meer inzit. In oktober dient Duitsland een verzoek tot wapenstilstand in bij de Amerikanen, waarna deze op 11 november wordt getekend in een treinwagon in het bos van Compiègne (Noord-Frankrijk). Een jaar later, in 1919, volgt het Verdrag van Versailles. Daarin worden de vredesbepalingen vastgelegd.
Het eind van de oorlog zorgt voor veel landen voor veranderingen, bijvoorbeeld een revolutie of een nieuwe bestuursvorm. Het moderne Turkije ontstaat onder Atatürk, en ten oosten van Europa vormt de Sovjet-Unie zich.
In het Verdrag van Versailles wordt ook de Volkenbond opgericht, een internationale organisatie die 'een einde aan alle oorlogen' moet maken. De Volkenbond mislukt grotendeels, maar de gedachte dat oorlog voorkomen kan worden door beslissingen over te hevelen van nationale regeringen naar internationale organisaties ligt wel aan de basis van de Verenigde Naties en de Europese Unie.
Duitsland wordt als hoofdschuldige van de Eerste Wereldoorlog aangewezen door de andere landen. Het land moet zich ontwapenen en grondgebied inleveren en wordt bovendien gedwongen tot absurd hoge herstelbetalingen, met economische rampspoed tot gevolg. Adolf Hitler gebruikt de onvrede onder het volk om in 1933 aan de macht te komen, met alle gevolgen van dien. De basis voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) ligt er al.
In het kort
Er zijn honderden redenen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog: vaak wordt gewezen op opkomend nationalisme en het instabiele machtsevenwicht.
De Duitsers willen snel Frankrijk uitschakelen en zich dan richten op Rusland, maar dat mislukt. In België en Frankrijk liggen soldaten jarenlang tegenover elkaar in loopgraven, waar het de hel op aarde is.
In 1918 is er eindelijk een doorbraak, Duitsland geeft zich over. Na de oorlog zijn er grote veranderingen in veel landen.
En je weet het!
Anderen het laten weten?