Waarom onthoudt niet iedereen zijn dromen?

Video

Explainer

Waarom onthoudt niet iedereen zijn dromen?

Laatste update: 05-09-2024

Sommige mensen kunnen hun dromen in geuren en kleuren navertellen, terwijl anderen alles vergeten. Dat komt vooral omdat het hersengebied genaamd de temporopariëtale junctie bij de een actiever is dan bij de ander. Is dit gebied actiever dan onthoud je dromen over het algemeen beter.

Redacteur: Amber Verheijen

Eline Krak studeerde journalistiek aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze content specialist bij de NTR. 

Presentator :  Eline Krak

De temporopariëtale junctie helpt je bij het verwerken van prikkels van buitenaf. Als dit gebied actief is, let je vaak meer op dingen die om je heen gebeuren. Je merkt het dan bijvoorbeeld sneller als er afleidende geluiden, intense geuren of plotselinge bewegingen in je omgeving zijn. Dat gebeurt niet alleen overdag, maar ook als je ligt te slapen.

Elke keer dat er ’s nachts zulke prikkels van buitenaf zijn, kan je heel eventjes licht wakker worden. Daarna slaap je gelijk weer rustig door. Dat even wakker worden, helpt bij het onthouden van je dromen. Tijdens je slaap kan je namelijk geen nieuwe informatie opslaan. Maar als je eventjes wakker wordt tussendoor wél.

Daarnaast maakt het uit op welk moment je wakker wordt. Als je tijdens de remslaap wakker wordt, is de kans groter dat je je droom kan herinneren dan in andere slaapfases. Je hersenen zijn in de remslaap namelijk erg actief. Je hebt daarom in deze fase de meest levendige dromen. Daardoor zijn ze ook makkelijker te onthouden.

Maar als je tijdens je droom wakker schrikt door externe factoren, zoals je wekker, kan het zijn dat je hem juist snel vergeet. Je slaap wordt dan te plotseling onderbroken om je droom terug te halen.

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten