Wat is de overgang?

Wat is de overgang?

0:54

Video

Fragment

Wat is de overgang?

Laatste update: 27-08-2024

Bijna elke vrouw krijgt vroeg of laat te maken met de overgang. Dat is een periode van een aantal jaar waarin je van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. Vaak krijg je dan ook last van vervelende klachten, zoals opvliegers. Uro-gynaecoloog Manon Kerkhof legt uit wat er in deze periode gebeurt in je lichaam.

Manon Kerkhof is uro-gynaecoloog. Zij houdt zich onder andere bezig met alles rondom de bekkenbodem, plassen, poep en seksuele problematiek. In 2017 heeft ze Curilion opgericht, een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg.

Deskundige :  Manon Kerkhof

Programma: Focus (NTR)

Als je wordt geboren zitten er honderdduizenden eicellen (eitjes) in je eierstokken. Tijdens je leven worden dit er steeds minder. Er komen er niet meer bij. Een keer per maand laten je eierstokken zo’n eitje los. Als je dan niet bevrucht wordt, gaat de eicel dood en word je ongesteld.

Gemiddeld zijn rond je 51ste alle eitjes op. Je hebt dan voor de laatste keer je menstruatie. Dat heet de menopauze. De overgang is de hele fase daaromheen, waarin je van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat.

Je eierstokken maken vrouwelijke geslachtshormonen aan: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen hebben veel invloed op je lichaam, bijvoorbeeld op je hart- en bloedvaten, botten, verbranding en spiermassa. Zodra je eitjes op zijn, maak je die hormonen veel minder aan. Daardoor kan je allerlei klachten krijgen tijdens de overgang. Opvliegers komen bijvoorbeeld vaak voor. Je krijgt het dan opeens heel erg warm voor een paar minuten. Ook kan je onder andere last krijgen van slaapproblemen, spierpijn, stemmingswisselingen, hoofdpijn, droge huid, minder zin in seks en meer zweten.

Meer weten over de gevolgen en behandeling van de overgang? Bekijk dan de hele uitzending van wetenschapsprogramma Focus via NPO Start. Of ontdek in onze stories meer over de menstruatie of hormonen.

Ook interessant om te weten