Video
Gezondheid
Waarom ben je chagrijnig tijdens je menstruatie?
... en je weet het
Wat is menstruatie?
Als je je menstruatie hebt, verlies je bloed en slijm uit je vagina. Meestal gebeurt dit elke maand, zo'n vijf dagen lang.
Menstruatie komt dan ook van het Latijnse woord ‘mensis’, dat maand betekent. Maar je zegt ook wel ongesteldheid.
Als je op vruchtbare leeftijd bent komt er elke maand een eitje vrij uit één van je twee eierstokken. Dat verplaatst zich vervolgens naar je baarmoeder, waar het bevrucht kan worden door het zaad van een man.
Dit heet ook wel de ‘eisprong’. Om het eitje op te vangen, maakt je baarmoeder slijmvlies aan. Als het eitje niet wordt bevrucht, zijn zowel het eitje als het slijmvlies niet meer nodig. Dat komt dan samen met bloed uit je vagina, over een periode van zo'n vijf dagen. Je kan hier gemiddeld ongeveer een espressokopje mee vullen, maar de hoeveelheid verschilt sterk per persoon.
Je wordt voor het eerst ongesteld in je pubertijd, meestal als je tussen de 10 en de 16 jaar bent. Vanaf dat moment ben je vruchtbaar.
In het begin is je menstruatie vaak nog onregelmatig. Dan kan het bloed bijvoorbeeld maanden wegblijven, of de ene keer veel langer vloeien dan de andere keer.
Na een tijdje wordt je menstruatie regelmatiger. Dat blijft zo tot je de overgang bereikt, als je tussen de 40 en 60 jaar bent.
Dan stopt je menstruatie, omdat je eitjes op zijn. En dan ben je dus niet meer vruchtbaar.
Vlak voor je ongesteldheid kun je last hebben van:
Pijnlijke en gespannen borsten
Een opgeblazen gevoel
Slap zijn en je niet lekker voelen
Slapeloosheid
Huidproblemen
Hoofdpijn
Als je dat iedere keer hebt en het je dagelijks leven in de weg staat, dan heb je het ‘premenstrueel syndroom'. De klachten worden vaak minder als je begint met bloeden.
Maar ook de menstruatie zelf is voor 85% van de mensen pijnlijk. Om het bloed en slijm uit te stoten trekken de baarmoederspieren samen. En dat kan pijn doen.
Om het bloed op te vangen gebruik je bijvoorbeeld een:
Soms moet je meerdere menstruatieproducten tegelijk gebruiken, omdat je zo veel bloedt. Maar wat als je die niet kunt betalen? Of je moet kiezen: eten of tampons?
Dan heb je last van menstruatie-armoede. Bijna 1 op de 10 Nederlanders die menstrueren heeft hier wel eens mee te maken.
NOS Journaal - NOS
'Soms gebruikte ik wc-papier'
Monique Molenkamp
NOS op 3 - NOS
Dat is maar goed ook. Want het niet praten over je menstruatie kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je onnodig lang met klachten rondlopen, omdat je denkt dat ze normaal zijn. Daarom is het volgens deskundigen belangrijk om open over je menstruatie te zijn.
Wat is menstruatie?