Wat is havermelk?

Wat is havermelk?

Gepubliceerd: 21-12-2023

Laatste update: 07-03-2024

Je ziet het steeds vaker in de schappen en op menu’s verschijnen: ‘havermelk’. Havermelk is een vervanger voor koemelk. Je kan het los drinken, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in cappuccino's. Wat havermelk precies is legt Luud Gilissen, granenspecialist van de Wageningen Universiteit, je uit in deze video.

BNNVARA is een onafhankelijke, ideële mediaorganisatie die zich inzet voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving.

Partner
:  BNNVARA

Programma: Groen Licht

Havermelk is eigenlijk geen melk, want het komt niet uit een dier, maar van het land. Het bestaat uit haver en water. Haver is een graan en vooral bekend om de hoeveelheid vezels die het bevat.

Om havermelk te maken worden haverkorrels geplet en gemalen tot een meel. Daar wordt vervolgens water aan toegevoegd. Het is dus niet moeilijk om zelf thuis te maken. Omdat er zo weinig bij komt kijken, is havermelk ook duurzaam.  

Havermelk versus koemelk 

Het is ten minste duurzamer dan koemelk. Om gewone melk te maken is veel land, water en veevoer nodig, dat we halen van ver weg. Het zorgt voor een grote hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen, zowel methaan als CO2, legt Donald Pols van Milieudefensie uit. En dat is slecht voor het klimaat.

Belastingverhoging

Vanaf 1 januari 2024 is havermelk duurder geworden door extra belasting, net zoals frisdrank. Het kost dan ongeveer 17 cent meer per liter. De belastingverhoging is bedoeld om mensen minder suiker te laten drinken, hoewel havermelk hiervan veel minder heeft dan frisdrank. Dierlijke melk, zoals koemelk, wordt niet duurder. Deze is vrijgesteld van de belastingverhoging.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten