Waarom zijn er ochtend- en avondmensen?
Waarom zijn er ochtend- en avondmensen?
Video
Laatste update: 27-02-2025
We hebben als maatschappij bepaalt dat onze dagen 24 uur duren. Maar onze biologische klokken zijn het daar niet allemaal mee eens. Zo kan een dag volgens de biologische klok van een ochtendmens bijvoorbeeld 23,8 uur duren. En die van een avondmens soms wel 25 uur.
Redacteur: Floor Wandel
Mirthe studeerde sociologie en journalistiek. Ze schrijft en presenteert explainers voor NPO Kennis en maakt als verslaggever elke dag een reportage voor 5 Dagen (NTR) op NPO Radio 1. Qua onderwerpen verdiept ze zich in sociale vraagstukken en maatschappelijk ongelijkheid.
Bij ochtendmensen loopt de biologische klok sneller dan bij avondmensen. Voor een ochtendmens duurt een dag daardoor korter dan voor een avondmens. Daardoor maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine later aan en worden avondmensen later moe. Ochtendmensen worden juist eerder moe. De biologische klok schuift steeds een stukje op. Wanneer je als avondmens gisteren om 10 uur ging slapen, ben je vanavond pas rond 11 uur moe. Terwijl ochtendmensen door hun kortere biologische klok juist liever wat eerder hun bed in duiken.
Ook speelt licht een belangrijke rol. Licht in de ochtend versnelt de klok, terwijl licht in de avond je biologische klok juist vertraagt. Je kan je biologische klok zelf een beetje bijsturen. Begin de dag bijvoorbeeld met een flinke dosis licht, dim ’s avonds je lamp en scrol in de avond wat minder op je telefoon.
Je biologische klok is een klein gebiedje in je hersenen die onder andere je slaap- en waakritme regelt, maar ook bijvoorbeeld je spijsvertering. Als je klok ontregelt is, raakt je hele lichaam uit balans. In dit verhaal lees en bekijk je meer over de biologische klok.