Wat is artificial intelligence (AI)?

iemand kijkt op zijn telefoon

Gepubliceerd: 01-11-2023

Laatste update: 10-11-2023

Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie (KI) is een verzamelnaam voor machines, computers en software die taken kunnen doen waar eerder menselijke intelligentie voor nodig was. AI-systemen kunnen bijvoorbeeld (zelfstandig) leren, problemen oplossen of voorspellingen doen. AI’s worden vandaag de dag voor van alles gebruikt. Zo maak je er gebruik van als je op sociale media kijkt, muziek streamt of naar huis navigeert. Ook kunnen generatieve AI's van alles voor je maken, zoals teksten, foto’s en video’s. In deze serie ontdek je hoe artificial intelligence werkt en wat de mogelijkheden en gevaren van AI zijn.

Redacteur: Manon Vonkeman

Partner:  Isdatechtzo.nl

Wat is artificial intelligence (AI)?

1

Hoe leert kunstmatige intelligentie (AI)?

Wat artificial intelligence zo bijzonder maakt, is dat deze systemen vaak zelfstandig kunnen leren. Daarvoor zijn onder andere data (gegevens) en algoritmes nodig. Daarmee kunnen ze zichzelf trainen en steeds beter worden. Er zijn verschillende manieren waarop AI’s kunnen leren, zoals leren met begeleiding en leren via beloningen. In deze story zie je onder andere hoe AI's kunnen leren om borstkanker te herkennen, een robotarm te laten bewegen en kunst te maken.

Hoe leert kunstmatige intelligentie (AI)?

2

Wat kunnen we allemaal met AI?

Je maakt waarschijnlijk al meer gebruik van kunstmatige intelligentie dan je denkt. Zo gebruik je het als je op TikTok of Instagram zit, als je iets opzoekt op het internet of als je naar huis navigeert. Ook bedrijven en zorginstellingen zetten AI's steeds vaker in. Zo bestaan er bijvoorbeeld al systemen die helpen met ziektes ontdekken, criminelen opsporen of natuurrampen voorspellen. Ontdek hier wat er allemaal mogelijk is met artifical intelligence en wat de gevaren zijn.

Een witte AI-robot met zachtaardige ogen.

Wat kunnen we allemaal met AI?

3

Wat is een chatbot?

Chatbots zijn computerprogramma’s waarmee je hele gesprekken kan voeren of die je taken kan laten uitvoeren. Veel chatbots maken gebruik van artificial intelligence, maar niet alle. Er zijn verschillende soorten chatbots. Zo gebruiken bedrijven chatbots vaak als klantenservice. Maar er zijn ook chatbots, zoals ChatGPT en Siri, die vragen over van alles en nog wat kunnen beantwoorden. In deze story ontdek je nog veel meer over chatbots. Bijvoorbeeld dat een van de eerste chatbots in de jaren 60 is uitgevonden.

Wat is een chatbot?

4

Wat is deepfake?

Met deepfaketechnologie kan je video’s, foto’s, spraakberichten of teksten maken die echt lijken, maar dat niet zijn. De programma’s waarmee je deepfakes maakt, maken gebruik van artificial intelligence (AI). Door er data in te stoppen leert het programma om zelf beelden, teksten of spraakberichten te maken of bewerken. Deze technologie wordt steeds beter, waardoor de uitkomsten ook heel echt kunnen lijken. Ontdek hier meer over deepfakes en de gevaren ervan.

Wat is deepfake?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten