Wat is cannabis?

cannabisplant

Gepubliceerd: 07-09-2022

Laatste update: 31-01-2024

Bijna een kwart van de volwassenen in Nederland heeft ooit een keer cannabis gebruikt. Dat varieert van een keertje experimenteren met vrienden tot bijna dagelijks blowen om te ontspannen. Cannabis is een verzamelnaam voor softdrugs die worden gemaakt uit de cannabisplant: hasj en wiet. In deze serie ontdek je meer over deze drug.

Partner:  Trimbos Instituut

Wat is cannabis?

1

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Wiet en hasj zijn allebei producten van de vrouwelijke cannabisplant. Alleen is wiet de gedroogde bloem van de plant en hasj is de samengeperste hars van de plant. Hasj en wiet zien er verder niet alleen anders uit, maar ook de verhoudingen van de werkzame stoffen verschillen. Meer over de verschillen tussen hasj en wiet lees en bekijk je hier.

1_wat_is_het_verschil_tussen_hasj_en_wiet

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

2

Wat zijn de risico's van cannabis?

Hoewel sommige mensen denken dat cannabis niet zoveel kwaad kan, brengt ook deze drug risico’s met zich mee. Cannabis versterkt de stemming waarin je bent. Wiet of hasj kan dan ook verkeerd vallen en leiden tot misselijkheid of angst. Een klein deel van de gebruikers raakt verslaafd aan cannabis. Meer over de korte en lange termijnrisico’s van cannabis ontdek je in deze story.

niet lekker voelen door wietgebruik

Wat zijn de risico's van cannabis?

3

Wat is medicinale cannabis?

Cannabis wordt steeds vaker als medicijn gebruikt. Om bijvoorbeeld klachten als pijn en misselijkheid te verminderen. Medicinale cannabis schrijven artsen alleen voor als andere medicijnen of behandelingen niet werken of te veel klachten geven. Deze voorgeschreven medicinale cannabis koop je niet zomaar in de coffeeshop, maar in de apotheek. Dit wordt speciaal gekweekt onder controle van de overheid, zodat de cannabis aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Kom in deze story meer te weten over medicinale cannabis.

gebruikt cannabisolie in haar thee tegen de pijn

Wat is medicinale cannabis?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant om te weten