Wat doet de zon met je?

Gepubliceerd: 2-7-2021

Laatste update: 03-08-2023

Als de temperatuur stijgt en de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen, trekken we er massaal op uit: lekker een dagje fietsen of naar het strand. De zon doet veel goeds met ons. Het geeft een boost aan je humeur en je lichaam maakt er vitamine D door aan. Maar zonnen kan ook schadelijk zijn voor je huid. Welke effecten heeft de zon op ons? Hoe komt het dat de een veel sneller verbrandt dan de ander? En hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon?

Redacteur: Manon Vonkeman

Wat doet de zon met je?

1

Wat doet vitamine D?

Onder invloed van de zon maakt je lichaam vitamine D aan. Er worden allerlei claims gedaan over vitamine D. Het zou bijvoorbeeld je geheugen verbeteren, helpen tegen corona en goed zijn voor de kwaliteit van je sperma. Maar voor veel claims is (nog) geen of te weinig bewijs. Wél is bekend dat vitamine D belangrijk is voor sterke botten en tanden, je groei en een goede werking van je spieren, nieren en afweersysteem. In deze story ontdek je waarom vitamine D belangrijk is en welke groepen het advies krijgen om extra vitamine D te slikken.

zonlicht op je huid

Wat doet vitamine D?

2

Wat doet zonnen met je huid?

Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn. Je huid veroudert sneller en je de kans dat je huidkanker krijgt is groter. Meer over de effecten van de zon ontdek je in deze story.

bijbruinen op het strand

Wat doet zonnen met je huid?

3

Wat bepaalt hoe snel je verbrandt?

Terwijl de een na 10 minuten in de zon knalrood wordt, verbrandt de ander bijna nooit. Hoe snel je verbrandt, heeft vooral te maken met je huidtype. In een donkere huid zitten namelijk meer pigmentcellen, die je van nature beter beschermen tegen de zon. Wil je weten welke zaken nog meer een rol spelen? Bekijk dan deze story.

zonnen aan het zwembad

Wat bepaalt hoe snel je verbrandt?

4

Hoe werkt zonnebrandcrème?

In zonnebrandcrème zitten uv-filters die je beschermen tegen de zon door de uv-straling op te nemen of te weerkaatsen. Op elke fles staat verplicht een beschermingsfactor die aangeeft hoe goed en voor hoe lang het middel je beschermt. Wat de factor van je zonnebrandcrème precies zegt en hoe je je het beste kunt insmeren, zie je in deze story.

insmeren met zonnemelk

Hoe werkt zonnebrandcrème?

5

Wat doet de hitte met je lichaam?

Een zomerse temperatuur vinden de meeste mensen heerlijk. Maar als het langer boven de 25 graden is, kan je ook last krijgen van de warmte. Je lichaam moet hard aan het werk om af te koelen, waardoor andere lichaamsfuncties op een lager pitje komen te staan. Dat kan onder andere leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies, jeuk, spierkrampen en flauwvallen. Meer over de gevolgen van de hitte ontdek je hier.

iemand heeft het heet

Wat doet de hitte met je lichaam?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant

om te weten