Wie is Elon Musk?

Wie is Elon Musk?
Laatste update: 11-04-2025
Van elektrische auto’s en ruimteschepen tot sociale media. Elon Musk is een van de machtigste en rijkste mannen ter wereld. Hoe hij daar is gekomen en wie hij precies is, leggen we je in dit artikel uit.
Redacteur: Jasper van Leeuwen
Waar komt Elon Musk vandaan?
Elon Reeve Musk wordt in 1971 geboren in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria. Zijn vader Errol is ingenieur, lokaal politicus en succesvol zakenman. Elon’s moeder Maye is een bekend model en diëtist. Verder heeft hij een broertje, Kimbal, en een zusje genaamd Tosca.
Elon heeft geen makkelijke jeugd. Hij heeft autisme en wordt veel gepest op school. Ook thuis ervaart hij veel problemen. In 1979 scheiden Elon’s ouders. Hoewel Elon niet per se een goede band heeft met zijn vader, besluit hij toch bij hem te gaan wonen. Later zegt hij dat hij spijt heeft van deze keuze.
In 1981 is een computer nog een luxeproduct, maar zijn vader koopt een zogenaamde VIC-20 computer voor Elon. Hij vindt in deze computer een uitlaatklep en hij leert zichzelf programmeren en coderen. Op zijn 12e slaagt hij erin op deze computer een videogame te maken, waarvan hij de code voor zo’n 500 dollar aan een tijdschrift verkoopt.

Studietijd
In 1990 gaat Musk studeren aan de Queen’s University in het geboorteland van zijn moeder, Canada. Twee jaar later verhuist hij naar de Verenigde Staten om zijn studie voort te zetten aan de Universiteit van Pennsylvania. Naar eigen zeggen zou een diploma van deze 'Ivy League' school hem later helpen met het krijgen van een baan in de Verenigde Staten. Hij studeert in 1995 af en krijgt een diploma in economie en natuurkunde. Al in zijn studententijd komt zijn ondernemende karakter naar voren. Samen met een medestudent koopt Elon een studentenhuis waar hij vooral feesten organiseert. Met de opbrengst van de ticketverkoop van deze feesten betaalt hij zijn collegegeld.
Musk en apartheid
Musk is opgegroeid in Zuid-Afrika waar in die tijd apartheid nog volop aanwezig is. Apartheid is een politiek systeem waarbij mensen van verschillende rassen gescheiden worden. Pas wanneer Nelson Mandela in 1994 president wordt, begint het land te werken aan de afschaffing van die apartheid. Musk is dan al in Canada. Hij vindt dat Zuid-Afrika momenteel ‘openlijk racistische wetten’ heeft tegen witte Zuid-Afrikanen. Hij doelt hiermee onder andere op een wet die stelt dat wanneer grote buitenlandse bedrijven willen vestigen in Zuid-Afrika, het personeel voor minstens 30% uit Zuid-Afrikanen van kleur moet bestaan. Door deze wet heeft Musk onderhandelingen over de komst van zijn satellietnetwerk Starlink in Zuid-Afrika verbroken.
Hoe ziet het gezinsleven van Elon Musk eruit?
Elon Musk ontmoet zijn eerste vrouw, auteur Justine Wilson, tijdens zijn studietijd in Canada. In 2000 trouwt hij met haar en twee jaar later krijgen ze hun eerste kind, Nevada Alexander. Hun eerste kindje sterft na tien weken een wiegendood.
Tussen 2004 en 2006 krijgen ze nog 5 kinderen: een tweeling en een drieling. Beide zwangerschappen komen door ivf. Deze kinderen worden grotendeels buiten het oog van de media gehouden. Alleen de oudste van de tweeling, Vivian Jenna Wilson, spreekt open over haar relatie met haar vader. Ze komt uit als transvrouw en verandert in 2022 haar achternaam naar Wilson, omdat ze niet meer geassocieerd wil worden met de Musk familie. Elon Musk zegt zelf dat hij ‘een zoon is verloren aan het woke-virus’. In 2008 scheiden Elon en Justine.

In 2018 krijgt Musk een relatie met muzikant Grimes, waar hij 3 kinderen mee heeft: X Æ A-Xii, Exa Dark Siderael en Techno Mechanicus. Musk en Grimes gingen eind 2021 uit elkaar, ondanks dat hun jongste kind, Techno Mechanicus, in 2022 geboren wordt. Tussendoor, in 2021, krijgt Musk de tweeling Strider en Azure met Shivon Zilis, ook via ivf. Zilis is een leidinggevende bij Neuralink, een van de bedrijven van Musk. Twee jaar later volgt dochter Arcadia en in 2025 verwelkomt het tweetal hun vierde kind: Seldon Lycurgus. Voor zover bekend heeft Elon Musk momenteel 13 kinderen.
Ik doe mijn best om de onderbevolkingscrisis op te lossen.
Elon Musk
Waar is Elon Musk bekend mee geworden?
Vanaf 1995 begint Musk met het oprichten van verschillende techbedrijven in Silicon Valley. Door het opbouwen en verkopen van deze bedrijven verdient hij in korte tijd veel geld. Dit vormt de basis voor de ondernemingen die we nu nog van hem kennen. Hij heeft een bepaald beeld van hoe de wereld en de mensheid eruit moeten zien en dat zie je terug in zijn bedrijven. Met zijn visies en ideeën bereiken hij en zijn bedrijven veel. En mede door zijn uitbundigheid krijgt hij veel media-aandacht. Dit is een greep uit zijn meest bekende bedrijven:
SpaceX
Met het geld van zijn eerdere techbedrijven begint Musk vanaf 2001 grootse doelen te ontwikkelen voor zijn bedrijven. Hij raakt betrokken bij de Mars Society, een Amerikaanse non-profitorganisatie die Mars wil ontdekken en koloniseren. Musk wil investeren in een project van de Mars Society: namelijk het plaatsen van groeikassen met planten op Mars. Om dit te kunnen doen is er een raket nodig, welke ze in 2001 proberen te kopen in Rusland.
In oktober 2001 vliegt Musk naar Moskou, waar hij een afspraak heeft bij het Russisch ruimtevaartbedrijf ‘Lavochkin’. De Russen nemen de jonge ondernemer niet serieus. Hij zou niks van ruimtevaart afweten en ze vinden zijn zelfverzekerde houding maar niks. Ondanks dat deze raketten de enige binnen Musks budget zijn, breekt hij de onderhandelingen af.

In mei 2002 begint hij, met een eigen investering van 100 miljoen dollar, het bedrijf SpaceX. Hier vervult hij de rol van CEO en Chief Engineer. Musk is van mening dat als hij de raketten niet kan kopen, hij ze zelf moet maken.
Inmiddels is SpaceX een belangrijke speler in de ruimtevaartbranche. Een indrukwekkende prestatie van het bedrijf was het ontwerpen van een herbruikbare raket. Deze raket kan terug naar de aarde vliegen en hier veilig landen, door opgevangen te worden door een grote mechanische arm.
Een andere prestatie van SpaceX is het succesvol lanceren van het satellietnetwerk Starlink. Deze enorme ketting van duizenden satellieten kunnen overal ter wereld ‘ruimte-internet’ leveren. De prijs voor dit internet is vergelijkbaar met huidige internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor alleen een antenne nodig die volgens Musk “zo groot als een pizzadoos” is. Starlink wordt ook ingezet in ramp- of oorlogsgebieden om deze plekken van een internetverbinding te voorzien. Bijvoorbeeld tijdens de bosbranden in Washington in 2020 en de oorlog in Oekraïne. Hoe dat zit, legt NOS op 3 uit in onderstaande video:
Het satellietnetwerk Starlink zorgt voor internet vanuit de ruimte. Maar in oorlogsgebieden brengt het veel macht mee.
Tesla:
Na het oprichten van SpaceX krijgt Musk lucht van een nieuw bedrijfje dat veel belangstelling wekt, namelijk Tesla Inc. Dit bedrijf is in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, twee ingenieurs die dromen van het ontwikkelen van een betaalbare elektrische auto. Nadat ze het eerste design, de Tesla Roadster, hebben ontworpen, gaan ze op zoek naar een investeerder die niet bang is om een risico te nemen.
Begin 2004 is het Musk die de eerste investeringsronde organiseert, en zelf $6.35 miljoen in de startup investeert. Hij is gefascineerd door het idee van een betaalbare elektrische auto die kan concurreren met benzineauto’s. Met dit bedrag wordt hij de grootste aandeelhouder en voorzitter van het bestuur van Tesla. Na wat interne conflicten in het bedrijf en de financiële crisis van 2007 wordt Musk in 2008 CEO van Tesla. Musk is officieel niet de oprichter van Tesla. Maar na een schikking van een rechtszaak tussen Musk en Eberhard, mag Musk zichzelf wettelijk gezien wel zo noemen.
In 2008 ging VPRO Tegenlicht op bezoek bij een jonge Elon Musk om hem te interviewen over zijn revolutionaire ideeën over elektrische auto's.
Twitter/X
In 2022 koopt Musk het social mediaplatform Twitter voor 44 miljard dollar. Een jaar later doopt hij het om tot X. Hij voert na zijn overname direct een aantal ingrijpende veranderingen door. Te beginnen met het ontslaan van 80% van de werknemers, wat neerkomt op 6.000 mensen. En het opheffen van de ‘Trust and Safety Council' (de vertrouwens- en veiligheidsraad).
Deze raad bestaat uit een groep vrijwilligers van onder andere mensenrechtenorganisaties die het platform adviseren over hoe ze goed om kunnen gaan met berichten die bijvoorbeeld haatdragend zijn of over zaken gaan als racisme, kindermisbruik en geweld op het platform.

Daarnaast heeft hij verschillende functies van het platform verwijderd of aangepast waardoor het moeilijker is geworden om informatie te verifiëren en makkelijker is geworden om haatdragende berichten en mis- en desinformatie te verspreiden. Bijvoorbeeld:
- Het verwijderen van de blauwe vinkjes. Deze functie bestond om nepaccounts tegen te gaan. Nu kunnen gebruikers dit tegen betaling krijgen, waardoor het moeilijk is om trolaccounts te herkennen.
- Berichten worden niet langer door het platform zelf gecontroleerd op juistheid. Sterker nog, X komt in opspraak wanneer blijkt dat het platform Russische staatspropaganda 'pusht'.
- Het beleid rondom agressieve berichten of beeldmateriaal is versoepeld.
- Kritische journalisten worden van het platform verwijderd.
- Het platform is gestopt met het aanbieden van websites die betrouwbare informatie bevatten. Bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne of COVID-19 wanneer hierover bericht wordt.
Mede door deze veranderingen wordt X door experts en journalisten een rechtse echokamer, of zelfs een gevaar voor de democratie genoemd. Musk hanteert een duidelijke filosofie voor X: vrijheid van meningsuiting is het hoogste goed. Hoewel dit een nobel streven lijkt, brengt het in de praktijk problemen met zich mee. Een algoritme bepaalt wat je wél en niet te zien krijgt. Critici waarschuwen dat dit de kans vergroot dat gebruikers in een filterbubbel terechtkomen. Zeker omdat het bekend is dat Musk dat algoritme ontwerpt. Zo maakt hij bijvoorbeeld zijn eigen berichten zichtbaarder voor elke bezoeker.
Musk en de media
Musk is van mening dat de zogenaamde ‘legacy media’, oftewel ouderwetse media, massaal naar links zijn verschoven en dat zij juist degene zijn die mis- en desinformatie verspreiden. Hij omschrijft X als nieuwsplatform waar een complete vrijheid van meningsuiting geldt en waar mensen wiens mening afwijkt van de legacy media niet gecensureerd wordt. Wil je meer lezen over vrijheid van meningsuiting klik dan hier.
Welke invloed heeft Musk op de politiek?
Naast zijn werkzaamheden als CEO houdt Musk zich steeds meer met politiek bezig. Hoewel hij zichzelf voor lange tijd, in Amerikaanse termen, heeft omschreven als ‘half-democraat en half-republikein’, is dat de laatste jaren veranderd.
In 2015 zegt Musk dat hij zich zo min mogelijk met politiek bemoeit, tenzij het direct te maken heeft met zijn ondernemingen. Zo doneert hij in 2004 een bescheiden 2000 dollar aan zowel de Republikeinse als de Democratische presidentskandidaten.

Pas vanaf 2017 begint zijn donatiegeschiedenis steeds gekleurder te worden. Met het verkiezingsjaar 2024 als toppunt. Hij doneert 288 miljoen dollar aan Trump en zijn campagne en niks aan concurrent Kamala Harris. Daarnaast belooft Musk elke dag 1 miljoen dollar weg te geven aan iemand die staat ingeschreven als stemmer in een belangrijke swing state, om mensen naar de stembus te lokken. Om mee te mogen doen met de loterij hoeven mensen niet per se op Trump te stemmen. Wel moeten ze een petitie ondertekenen. Deze petitie gaat onder andere over het beschermen van de ‘vrijheid van het dragen van wapens’. Een bij uitstek Republikeins standpunt.
Hij krijgt veel kritiek op deze actie. Zo wordt hij beschuldigd van het ‘kopen van stemmen’ en het organiseren van een ‘illegale loterij’. Een rechter oordeelt later dat hier geen sprake van is geweest.
Musk is een belangrijke bondgenoot van Trump geworden. Naast zijn enorme financiële bijdrages, spreekt hij ook zijn steun tijdens rallies voor hem uit. Als beloning voor zijn steun aan Trump krijgt hij de leiding over een nieuw overheidsorgaan: de Department of Government Efficieny, ofwel DOGE.
Vanuit verschillende hoeken is er veel wantrouwen over de aanstelling van Musk als 'speciaal overheidsmedewerker'.
Dit overheidsorgaan heeft als doel de efficiëntie binnen de overheid te verbeteren en zo de overheidsuitgaven te verminderen. Musks benoeming tot deze positie heeft geleid tot zorgen over mogelijke belangenconflicten. De Amerikaanse overheid geeft namelijk miljarden dollars uit in de vorm van subsidies of leningen aan zijn bedrijven Tesla en SpaceX. Critici vinden daarom dat hij zijn taak om overheidsuitgaven te verminderen nooit eerlijk kan doen. Daarnaast is de kritiek ook dat hij niet gekozen is door het volk of een ambtenaar is. Trump heeft hem de functie van 'speciale overheidsmedewerker' gegeven om deze regel te omzeilen. Maar hierdoor zou hij ook niet controleerbaar zijn of verantwoording af moeten leggen.

Opvallend gebaar tijdens inhuldiging van Donald Trump
Tijdens de inhuldiging, of inauguratie, van Donald Trump in 2025 krijgt Musk de mogelijkheid het feestende publiek toe te spreken. In zijn enthousiasme doet hij zijn rechterhand strak omhoog. Het doet veel mensen denken aan een Hitler-groet. Musk ontkent zelf dat dit de bedoeling was, maar krijgt wel een hoop kritiek over hem heen. Ook in Nederland zijn de meningen over Musk verdeeld, zoals te zien in het onderstaande fragment van Danny op Straat:
Bij een Teslafabriek in Amsterdam wordt er gedemonstreerd tegen de politieke macht van Musk.
Musk laat zich ook steeds meer horen over Europese politiek. Zo bericht hij begin 2025 op X dat "Amerika het Britse volk zou moeten bevrijden van hun tirannieke regering". Hij wordt daarnaast ook gezien met extreem-rechtse Britse politicus Nigel Farage. Musk overweegt hem en zijn partij 100 miljoen dollar te doneren. En tijdens de verkiezingen in Duitsland in 2025 sprak Musk meerdere keren zijn steun uit voor de radicaal-rechtse partij AfD. In januari van dat jaar neemt hij via een videoverbinding deel aan een verkiezingsbijeenkomst van de AfD, waar hij de partij 'de beste hoop voor Duitsland' noemt. Deze bemoeienis stuitte op veel kritiek, zoals te zien in onderstaande video:
Ook bemoeit Musk zich steeds meer met de Europese politiek.
In het kort:
Elon Musk is de rijkste man ter wereld.
Hij heeft zijn geld verdiend als investeerder in allerlei ambitieuze bedrijven en projecten.
De afgelopen jaren is hij zich meer gaan bemoeien met de politiek in zowel de VS als Europa.
Zijn social mediaplatform X, lijkt volgens critici steeds meer op een rechtse echokamer.
In 2025 wordt hij onder Trump een 'speciale overheidsmedewerker' in zijn afdeling voor overheidsefficiëntie in het Witte Huis.
Geraadpleegde bronnen
En je weet het!
Anderen het laten weten?