Hoe is Apple zo groot geworden?

kantoor Apple

Hoe is Apple zo groot geworden?

Gepubliceerd: 06-09-2017

Laatste update: 26-04-2024

Computerfabrikant Apple begint als hobbyproject van drie vrienden. Onder Steve Jobs weet de techreus zich te ontwikkelen tot een miljardenbedrijf met producten als de iPod, iPhone en iPad. Tegenwoordig behoort Apple zelfs tot de top vijf van grootste techbedrijven van de wereld. Hoe is Apple zo groot geworden?

Redacteur: Paul Koster

Hoe ontstaat Apple?

In 1975 komt een groep geïnteresseerde hobbyisten bij elkaar om te praten over een nieuwe ontwikkeling: de Altair 8800, de eerste computer die als bouwpakket verkrijgbaar is. Eén van de leden, Steve Wozniak, ontwerpt een eigen computer waar je een toetsenbord en televisie op aan kan sluiten. Steve Jobs, een bevriend computerliefhebber, ziet hier wel een handeltje in. Samen met Wozniak en een andere vriend, Ronald Wayne, richt hij in 1976 Apple Computers Inc. op. Jobs houdt zich in die tijd aan een dieet waarin hij vooral fruit eet, wat de inspiratiebron vormt voor de naam Apple. De computer noemen ze Apple I.

Apple Steve Jobs Steve Wozniak

Steve Wozniak (l) en Steve Jobs in de begintijd van Apple.

Het voorzichtige commerciële succes van de eerste computer biedt mogelijkheden voor Jobs en Wozniak om hun ontwerp door te ontwikkelen. Ze komen in 1977 met de Apple II, een machine mét een beeldscherm. Het is volgens computerhistoricus Gerard Alberts de eerste personal computer die lijkt op wat we nu kennen.

Apple I en II

"Toen computers er nog uit zagen als cockpits, bouwde hij de Apple I."

Computerhistoricus Gerard Alberts vertelt dat er nog altijd een onderscheid is tussen PC's en Apple-computers, doordat concurrent IBM de term ‘Personal Computer’ in 1980 claimt als productnaam.

Hoe ontwikkelt Apple zich?

Na de Apple II en III volgt in 1984 de Macintosh, de eerste computer van Apple die geschikt is voor het grote publiek. Je hoeft als gebruiker geen programmeertaal te kennen, maar kunt direct aan de slag met de intuïtieve en gebruiksvriendelijke machine. Uitgerust met een muis en een grafische interface lijkt deze Macintosh weer een stuk meer op de computer die we nu kennen. De Macintosh wordt met veel bombarie gepresenteerd in een reclamespot tijdens de Super Bowl van 1983. 

Na de lancering van de Macintosh, gaat het in de jaren tachtig niet heel voorspoedig met Apple. Jobs verlaat het bedrijf na interne onenigheid en langzaam maar zeker lijkt de PC van IBM de standaard te worden voor computers in kantoren en op scholen, met daarop het Windows besturingssysteem van concurrent Microsoft. Apple heeft het zwaar in de jaren erna en balanceert eind jaren negentig zelfs op de rand van een faillissement.

In 1997 keert Jobs terug bij Apple om het tij te keren. Verliesgevende gadgets en producten worden geschrapt en Jobs nieuwe bedrijf, NeXT Computer, wordt onderdeel van Apple. De iMac is zijn eerste grote project en markeert een ommekeer voor het bedrijf. Apple weet zich te ontwikkelen tot het miljardenbedrijf dat het nu is. Met de komst van de iPod in 2001, de iPhone in 2007 en de iPad in 2010 maakt het zich een geliefde fabrikant van gadgets en elektronica.

Steve Jobs

Na zijn overlijden in 2011 is het leven van Jobs voor iedereen te lezen in een biografie en te zien in films. Terugkerende onderwerpen daarin zijn de genialiteit van Steve Jobs, maar ook zijn lastige persoonlijkheid. Collega’s en werknemers merken dat hij soms tot in het extreme controle wil hebben over de kleinste details van zijn producten.

In 1989 worden basisscholen in heel Nederland voorzien van computers. Geen Macintosh, zoals sommige deskundigen aanraden, maar PC’s met een Intel-chip.

Waarom is Apple omstreden?

Ook al lijkt het verhaal van Apple er één van vele successen, de fabrikant is zo nu en dan ook negatief in het nieuws. De grote macht van het bedrijf leidt bijvoorbeeld tot veel zorgen. Apple ligt regelmatig overhoop met andere bedrijven en organisaties – zoals muziekstreamingsdienst Spotify en gamemaker Epic (bekend van de game Fortnite) – vanwege oneerlijke concurrentie. Ook de kabels van Apple leiden tot veel kritiek. De techreus maakt Apple-onderdelen zo dat kabels van andere producenten onbruikbaar zijn.

Apple kabels

Bovendien heeft Apple het in de loop der jaren vaak aan de stok met concurrerende elektronicafabrikanten. Vaak zijn patenten en vermeende copyrightschendingen onderwerp van de ruzies. Al in 1995 beschuldigt Apple Microsoft ervan dat hun Windows 95 plagiaat is en later richten ze hun pijlen op Samsung. Dat zou iPhone-onderdelen hebben gekopieerd voor hun smartphones. In verschillende landen wereldwijd lopen op een gegeven moment tientallen rechtszaken tussen beide fabrikanten.

Waar staat Apple bekend om?

Sinds de oprichting van Apple kijkt het computerbedrijf altijd vooruit naar hoe ze verwachten dat we in de toekomst computers en elektronica zullen gebruiken. Think different is jarenlang de slogan, en dat probeert het bedrijf ook in de praktijk te brengen. Ze zijn de eerste die komen met een scherm bij de Apple II, de eerste die een muis meeleveren bij hun apparaat en in 1989 schetsen ze een toekomstbeeld van 2010: de computer is dan een persoonlijke assistent.

Toekomstvisie van Apple in 1989 op hoe we in 2010 gebruik zullen maken van de computer: als alwetende kennisbegeleider.

De iPod zette de muziekindustrie op zijn kop, want nog nooit was het zó makkelijk om een enorme collectie audio en video in je zak mee te nemen. De iPhone schudde de smartphone-wereld op en de iPad deed dat bij de tablets. De ‘gouden tijden’ in de bedrijfsgeschiedenis van Apple waren rondom de introductie van de eerste Macintosh en rondom de lanceringen van de iPod, iPhone en iPad. Apple is nu mainstream, verkoopt veel en boekt zeer hoge omzetten. De techreus schiet in 2018 zelfs als eerste ter wereld door de magische grens van 1 biljoen dollar beurswaarde.

Apple iPhone store
De komst van de iPhone in 2007 leidt tot lange rijen voor de Apple stores, zoals hier in New York.

In het kort

  • In 1976 richten drie vrienden Apple Computers Inc. op: Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. De Apple I is het eerste model dat zij op de markt brengen.

  • Na de lancering van de Macintosh in 1984 heeft Apple het zwaar. Maar met de terugkomst van Steve Jobs in 1997 weet Apple zich te ontwikkelen tot het miljardenbedrijf dat het nu is.

  • Apple komt regelmatig in het nieuws, met name omdat de grote macht van het bedrijf zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

  • De techreus staat bekend om innovaties als de iPod, iPhone en iPad, en is zo uitgegroeid tot  een van de grootste techbedrijven ter wereld.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Paul Koster

Ook interessant om te weten