Hoe groeide Microsoft uit tot computergigant?
Hoe groeide Microsoft uit tot computergigant?
Laatste update: 22-02-2021
Computerbedrijf Microsoft verovert de pc-markt eerst met MS-DOS en later met Windows. Door veel overnames – onder andere Hotmail, Skype, Nokia en LinkedIn – is Microsoft een van de grootste bedrijven ter wereld, en oprichter Bill Gates een van de rijkste personen op aarde. Hoe is Microsoft uitgegroeid tot een miljardenbedrijf?
Hoe ontstaat Microsoft?
Net als vele andere megabedrijven begint Microsoft als project van studievrienden. Bill Gates en Paul Allen kennen elkaar al vanaf de middelbare school en hebben allebei een grote passie voor computers. Wanneer ze gaan studeren schrijven ze software voor de Altair 8800, een van de eerste personal computers. Het programma dat zij maken, Altair BASIC, valt zo in de smaak bij eigenaar MITS dat er een samenwerking op gang komt. MITS produceert de computers en Gates en Allen leveren de software.
De vrienden besluiten hun studie af te breken om hun eigen bedrijf te kunnen starten. Allen komt met de naam Micro-Soft: een samentrekking van microcomputer en software. Op 4 april 1975 is de oprichting van de toekomstige computergigant een feit en gaat Gates aan de slag als eerste CEO.
Al snel heeft het Microsoft veel succes. In 1980 ontwerpt het bedrijf voor het eerst een besturingssysteem, Xenix genaamd. Het systeem vormt de geboortegrond van het bekende Microsoft Word. Een machtig computerbedrijf in die tijd, IBM, krijgt lucht van de software en biedt Microsoft een contract aan om het besturingssysteem voor de aankomende pc van IBM te ontwerpen. Microsoft koopt een bestaand systeem en bouwt deze om tot het Microsoft Disk Operating System, beter bekend als MS-DOS. Gebruikers kunnen met het programma hun computer besturen, door middel van invoeren van commando’s. Het besturingssysteem is een enorme hit: Microsoft verdient er bakken met geld aan en het betekent de grote doorbraak voor het bedrijf.
Bill Gates en Steve Jobs
Gates (Microsoft) en Jobs (Apple) zijn de twee belangrijkste pioniers uit de computerindustrie. Hun relatie was ingewikkeld. In de jaren zeventig levert Microsoft software aan Apple, maar als Microsoft in zee gaat met IBM – waar Jobs een hekel aan heeft – is de liefde voorbij. Verwijten van beide kanten volgen, met name over het na-apen van ideeën. De rivaliteit neemt pas weer enigszins af wanneer beide bedrijven successen boeken. Toch waren Gates en Jobs geen vijanden, maar rivalen die elkaar respecteerden, met vlagen van vriendschappelijkheid.
Waar komt Windows vandaan?
Achter de schermen werkt Microsoft al sinds begin jaren tachtig aan de eerste versie van Windows. Het is in eerste instantie een uitbreiding van MS-DOS. Je kan daardoor met een computermuis handelingen uitvoeren, in plaats van via een opdrachtprompt dat met een toetsenbord wordt gedaan. In 1985 lanceert het bedrijf Windows 1.0. Het is nog niet zo’n geweldig succes, maar met iedere nieuwe versie loopt het besturingssysteem beter en wordt het ook een stuk gebruiksvriendelijker. Met het revolutionaire Windows 95 slaat Microsoft een nieuwe weg in.
Het is het een (voor die tijd) krachtig systeem en de software introduceert de startknop en de taakbalk. De vernieuwende software, in combinatie met een grandioze marketingcampagne, zorgt voor een totale gekte. Het bedrijf gebruikt ‘Start Me Up’ van The Rolling Stones om Windows 95 te promoten. De lancering is op 24 augustus 1995, maar consumenten verzamelen zich ’s nachts al voor winkels waar het systeem in de verkoop gaat. Binnen vier dagen verkoopt Microsoft wereldwijd een miljoen exemplaren. Na een jaar staat de teller op veertig miljoen. Ieder verkocht exemplaar levert het bedrijf zo’n honderd dollar op. Bill Gates is al voor de lancering miljardair, maar wordt in 1995 ook daadwerkelijk de rijkste man ter wereld.
Lancering Windows 95
Wat zijn bekende producten van Microsoft?
Naast paradepaardje Windows heeft Microsoft een hoop andere producten. Een groot deel daarvan is te danken aan overnames, zoals Skype, Nokia en LinkedIn. Misschien wel het meest bekende product is Microsoft Office: een verzameling kantoorprogramma’s waar miljarden mensen dagelijks mee werken. Al sinds 1988 zijn de tekstverwerker Word, het rekenbladprogramma Excel en het presentatieprogramma PowerPoint standaard onderdeel van het pakket. Aan het begin krijgen gebruikers assistentie van Clippy, de vrolijke paperclip met goede raad. Hoewel Clippy uitgroeit tot een cultuuricoon, verdwijnt hij met de komst van Windows XP.
Ook een bekend product is Internet Explorer. De webbrowser werd kort na de lancering van Windows 95 aangeleverd als extra product en later als standaardonderdeel van de Windowspakketten. Hierdoor gebruikt zo’n 95% van de internetgebruikers Internet Explorer in zijn hoogtijdagen. Er volgt zelfs een rechtszaak omdat Microsoft hiermee het monopolie op de internetmarkt zou afdwingen. Maar sinds de lancering van browsers Firefox (2004) en Google Chrome (2008) neemt het gebruik van Internet Explorer steeds verder af. In 2015 vervangt het bedrijf de browser door Edge. Maar ook deze software wordt niet bepaald populair. Op het gebied van internbrowsers delft Microsoft het onderspit.
Microsoft producten
Ook op het gebied van hardware blijft Microsoft zich ontwikkelen. Naast de voortzetting van de tablet Surface en Xbox, heeft het bedrijf ook de eerste stappen gemaakt in augmented reality, oftewel toegevoegde realiteit, met de HoLoLens. Maar het bekendste product van het bedrijf is nog altijd Windows, nu een besturingssysteem dat op computers, tablets en telefoons werkt. Door al die producten behoort Microsoft tegenwoordig tot de vijf grootste techreuzen ter wereld.
In het kort
In 1975 richten studievrienden Bill Gates en Paul Allen Microsoft op. Ze schrijven software voor verschillende computerbedrijven.
Besturingssysteem Windows is een uitbreiding de eerdere software MS-DOS. De versie die in 1995 uitkomt wordt miljoenen keren verkocht.
Microsoft heeft een groot aantal software- en hardwareproducten op de markt, zoals Microsoft Office en Skype, maar het bekendste product is nog altijd Windows.
En je weet het!
Anderen het laten weten?