Hoe werkt botox?
Video
Hoe werkt botox?
Laatste update: 09-09-2024
Botulinetoxine, oftewel botox, is een natuurlijk eiwit dat gemaakt wordt door een bacterie. Mensen gebruiken het om hun rimpels strak te trekken of om overmatig zweten te bestrijden. Door dit goedje in te spuiten krijg je plaatselijke verlammingsverschijnselen. Het blokkeert namelijk bepaalde signalen in je spieren.
Redacteur: Maaike van Oostveen
Merel Udink studeerde Geschiedenis en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze producer, presentator en redacteur bij Andere Tijden (NTR).
De stof wordt goed gezuiverd en vaak wordt er maar een klein beetje van ingespoten. Hierdoor heeft het verschillende medische en cosmetische toepassingen. Spuit je het bijvoorbeeld in je voorhoofd, dat zorgt het goedje ervoor dat bepaalde signalen in de spier worden geblokkeerd. De spieractiviteit neemt af en je ziet minder rimpels wanneer je verbaasd, boos of verdrietig kijkt.
Daarnaast kan botox ook voor medische kwaaltjes gebruikt worden. Botox kan bijvoorbeeld helpen tegen overmatig zweten. Het zorgt er namelijk ook voor dat de zenuwuiteinden van je zweetklieren worden geblokkeerd. Hierdoor maken deze tijdelijk een stuk minder zweet aan.
Hoelang het effect aanhoudt hangt onder andere af van de persoon, de dosis en de plek waar het ingespoten wordt. Maar over het algemeen stopt de werking na 3 tot 4 maanden. Je gaat dus niet voor altijd rimpel- en zweetloos door het leven.
Het gebruik van botox is overigens niet zonder risico’s. Lees je daarom altijd eerst goed in voordat je eraan begint!