Waarom vinden we cosmetische ingrepen steeds gewoner?

Waarom vinden we cosmetische ingrepen steeds gewoner?

1:33

Video

Fragment

Waarom vinden we cosmetische ingrepen steeds gewoner?

Laatste update: 29-08-2024

Cosmetische ingrepen zijn behandelingen die je doet om je uiterlijk te veranderen, zoals injecties, lasers en chirurgie. Op social media zie je veel video's van mensen die cosmetische ingrepen hebben gedaan of het aanprijzen: van botox, fillers en haarimplantaten tot neuscorrecties en borstvergrotingen. Volgens wetenschapper Anne-Mette Hermans is dat een van de redenen dat cosmetische ingrepen onder jongeren gewoner zijn geworden.

Anne-Mette Hermans is wetenschapper en assistent-professor. Zij doet al jaren onderzoek naar de cosmetische industrie en cosmetische ingrepen, zoals over de normalisatie hiervan, de relatie met sociale media en het beeld hierover. Daarnaast is ze hoofd van de Expertisegroep Cosmetische Ingrepen.

Deskundige :  Anne-Mette Hermans

Programma: Dit is de kwestie (EO)

Cosmetische ingrepen worden steeds normaler gevonden onder jongeren. Jongvolwassenen doen vaker een cosmetische ingreep en het wordt ook meer geaccepteerd dan een aantal jaar geleden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van botox of fillers.

Volgens wetenschapper Anne-Mette Hermans is er een aantal redenen dat deze behandelingen gewoner zijn geworden onder jongeren. Door sociale media ligt er bijvoorbeeld meer nadruk op hoe je eruit ziet. Ook zijn behandelingen betaalbaarder geworden in vergelijking met vroeger. Daardoor zijn cosmetische ingrepen voor meer mensen een optie. Door onder andere de toegankelijkheid van deze behandelingen en het beeld dat online wordt neergezet, zien we ons lichaam ook steeds meer als een project dat we kunnen maken zoals wij dat willen. 

Het gevaar daarvan is volgens Hermans dat we daarin kunnen doorschieten als samenleving. We krijgen het idee dat we ons lichaam helemaal kunnen vormen zoals we willen. Maar de vraag is of we ons lichaam dan op een gegeven moment dan echt 'af' vinden of dat we het constant blijven aanpassen.

Bekijk de hele aflevering van Dit is de kwestie (EO) op NPO Start.

Ook interessant om te weten